Avem o țară. Cum procedăm?*

14907682_1269816063077996_7723410391943227524_n *rubrica mea preferată din defuncta publicație Academia Cațavencu

Ca o cunună peste sărbătorile astea a venit componența Guvernului Grindeanu. O trezire la realitatea de după sosirea lui Moș Crăciun, în care tre` să fim nebuni să mai credem (mă rog, eu cred, dar asta e doar din cauza firii mele încăpățânate, care nu poate accepta, de cele mai multe ori, realitatea). Penali, cercetați, cu doctorate îndoielnice, semianalfabeți, tupeiști. Val de indignare pe Facebook, cum se poate să se întâmple asta?

Uite că se poate. Și nimănui nu-i pasă de investigațiile Rise Project, Casa Jurnalistului, Republica, Tolo și alții. Ne pasă nouă, o mână de oameni, dar penalii ăia de prin birouri nu fac altceva decât să râdă și să dea din mână a lehamite, iar omul simplu nu citește niciuna dintre publicațiile amintite mai devreme. Ce putem noi să le facem? Absolut nimic. Dacă ne gândim să ieșim în stradă, e bine să ne mai gândim o dată: în primul rând că-i al naibii de frig, apoi în România nu se protestează pentru idealuri, se protestează pentru emoții puternice – cum a fost cea din jurul tragediei de la Colectiv. Nu înțelegem conceptul de a face lucururi pentru o țară mai bună și mai sănătoasă, pentru noi e important viitorul strict din perspectiva zilei de mâine. Cel mai mult ne gândim la ce-o să facem săptămâna viitoare și cam atât.

Apropo de Colectiv, noi, ăștia de-am ieșit în stradă în fiecare zi timp de o săptămână, am fost convinși, un an întreg, că Guvernul Ponta a plecat datorită nouă. Bine, nu cred că în sufletul nostru am fost chiar atât de naivi, dar era un sentiment plăcut să te gândești că omul simplu poate schimba ceva. Timp de un an am avut un Guvern care părea cât de cât normal și dispus să ia măsuri pentru interesul omului simplu, dar ăsta a fost sacrificiul PSD-ului, care l-a alungat pe Ponta (după ce a pierdut glorios Președinția) și și-a regândit total strategia pentru alegerile de anul ăsta. Nu pot să nu admir viziunea acestui partid dispus să își taie accesul la prăjitură doar ca să se replieze și să se întoarcă mai puternic decât a fost vreodată.

Revolta pe Facebook nu e suficientă. Și așa algoritmul ăla ne sabotează ca naiba, că ne lasă să ne învârtim printre oameni la fel de revoltați ca și noi. Înainte să ne revoltăm că o grămadă de oameni n-au votat, ar fi bine să începem să le povestim (nu online ci față în față) de ce e bine să voteze. Înainte să-i înjurăm pe ăia care au votat partidul care a făcut un Guvern de penali, am putea să încercăm să le explicăm de ce n-o să ne fie bine. Să ieșim din bula aia care ne protejează – oarecum – mințile și să explicăm, cu argumente, cât de tristă e situația în care ne aflăm. Însă nu trebuie să scăpăm din vedere un lucru: oamenii ăstia se tem pentru pâinea lor zilnică și cred promisiunile de câteva sute de lei în plus la salariu sau la pensie. Și nu le pasă că pentru asta se vor mări impozite la IMM-uri, de exemplu, sau că, matematic, e imposibil ca acest partid să facă toate acele modificări promise în programul de guvernare. Trebuie să începem încet, cu calm, să explicăm, să ne informăm constant și să nu mai evităm discuții de genul ăsta cu oamenii din jur. Avem patru ani la dispoziție să muncim la asta aplicat și temeinic.

Sigur, va fi complicat și ne va lua mult timp din timpul nostru liber, și așa destul de trunchiat. Dar niciodată n-a fost atât de important ca acum.


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *