Nanotratat despre singurătate

dawn-dusk-sunset Am o prietenă dragă care trece acum prin momente grele. În încercarea mea de a o liniști și de a o sprijini, nu pot să spun mai mult decât „îmi pare rău că treci prin asta”. Durerile și sentimentele fiecăruia dintre noi sunt doar ale noastre, indiferent cât de mult împărtășim din ele. Iar asta pentru că simțim diferit și ne raportăm diferit de alții la tot ceea ce ni se întâmplă, chiar dacă experiențele sunt similare.

Suntem complet singuri și în fața durerii, și în fața fericirii, iar a cere altcuiva să ne înțeleagă e gestul suprem de egoism. Oricum, sigur e gestul suprem de a cere imposibilul. Suma trăirilor noastre ne face să percepem orice ni se întâmplă doar din prisma gândurilor proprii, n-avem cum să cerem altcuiva să înțeleagă.

Sigur, paragraful de mai sus e utopia. În realitate, deși știm că de fericirea noastră suntem doar noi responsabili, nu încetăm să spunem celui de lângă noi „vreau să mă faci fericit/ă”. Cu variațiunea „vreau să mă înțelegi”. Într-o lume la fel de utopică, nici părinții n-ar trebui să fie obligați să-și înțeleagă copiii, doar să le fie alături în momentele în care își definesc gândirea și valorile. Sau când îi protejează să nu li se întâmple ceva rău fizic. Vorba unui prieten: „de cele mai multe ori, părinții n-au scopuri atât de înalte pe cum cred oamenii care n-au copii; în general, singurul scop e să ai grijă să nu moară.”

Singurătatea în trăiri trebuie încurajată. Dintr-o depresie ne scoatem singuri, dintr-o problemă acută a vieții de zi cu zi ne scoatem singuri (chiar și când cerem ajutor, tot singuri luăm decizia asta), când iubim, iubim singuri, nu iubim în funcție de iubirea celuilalt – sau, cel puțin, așa ar fi cel mai sănătos.

Putem să ne mințim că nu trăim în singurătatea emoțiilor sau că mâna caldă pe care o strângem seara în pat e a omului care ne e alături în trăiri orice s-ar întâmpla. Adevărul crud este, însă, că empatia celor de lângă noi se răsfrânge asupra noastră doar ca suport, nu ca o rezolvare. Iar când o să înțelegem asta, o să înțelegem mai mult despre relațiile dintre noi, o să învățăm să înăbușim gelozia sau cerințele absurde și, în general, o să putem să ne facem pe noi înșine destul de fericiți încât să putem să răspândim liniște, nu bătăi de cap.

Photo on Visual hunt


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *