Invataturi dupa doua zile de workshop-uri

Workshop Ieri si azi am trait un test: primele workshop-uri facute de PRbeta Agency pentru companii si freelanceri in comunicare. Am avut participanti de la multinationale, agentii timisorene (PR sau marketing), magazine online sau artisti care vor sa inceapa sa se promoveze singuri. Oameni dornici sa afle daca fac bine ce fac, daca sunt pe directia potrivita, in cautare de sfaturi sau de o mana de ajutor. Ne-am cunoscut, am invatat unii de la ceilalti, iar eu sunt multumita ca am mai invatat cateva lucruri despre mine si despre cei din jurul meu.

Sunt norocoasa. Stiam asta deja, dar in astea doua zile mi s-a confirmat inca o data ca am cea mai faina echipa din lume. Nici sa le fi cautat pe fetele astea si nu gaseam mai bine de atat. Ne sustinem la fel de mult pe cat ne incontram, zilnic, pe tot felul de probleme sau decizii. Iar libertatea de a ne putea spune parerea oricand, fara teama ca spusele noastre vor fi interpretate ca reprosuri, e un fel de garantie ca lucrurile functioneaza. Da, fiecare dintre noi mai are de muncit la cateva angoase personale, dar cine nu are?

Nimeni nu detine adevarul absolut. Cu atat mai putin adevarul absolut in comunicare; nimeni nu-ti poate arata “calea cea dreapta”, singur trebuie sa o gasesti. Pentru a o gasi, e nevoie de niste “trucuri”: bun simt, respect pentru cei din jur, respect pentru cei cu care vorbesti online – ca reprezentant al unei companii/agentii/ceva-ul pe care il comunici, informare, atitudine. PR-ul se schimba zilnic, metodele se schimba zilnic, dar unele lucruri (precum cele de mai sus) vor ramane vesnic de pus in aplicare. E important sa-i asculti pe cei care iti spun sa-ti largesti orizonturile si sa iesi din limitele auto-impuse.

Sa fii corect poate insemna, de cele mai multe ori, sa muncesti mai mult. Intotdeauna constructia necesita timp si rabdare. Stiu, cei care platesc vor rezultate alaltaieri, dar un om bun va sti sa explice ca rezultatele cu adevarat importante nu se obtin peste noapte; nici macar in 2-3 luni. Amatorii se vor grabi sa spuna “da” de frica sefului si apoi vor da din colt in colt, ametind pe toata lumea; iar la sfarsit, cand vor trage linie, vor decreta amplu: “Social Media nu functioneaza”, omitand sa explice ca, de fapt, lipsa fondurilor sau a unei mai bune cunoasteri a mediilor sociale a fost ceea ce a lipsit ca rezultatele sa apara. Am si un exemplu concret, dupa un exercitiu simpatic in care ne-am distrat cu un brand local caruia ii construisem o campanie de promovare prin continut. Una din propuneri a fost sa ducem campania doar catre Facebook, pentru ca Facebook functioneaza. Ceea ce e adevarat, dar nu doar asta functioneaza, ci multe alte canale pe care le omitem ori din lene, ori din teama, ori din nestiinta. Iar tema de gandire a ultimelor minute de discutie a fost: “Daca vreti sa vedeti cat de mult gresiti pe Facebook in comportamentul fata de utilizatori, cititi regulamentul lui Zuckerberg”.

E bine sa avem opinii diferite. Un workshop despre PR si comunicare nu inseamna ca participantii vin sa asculte ce zice trainerul si nu pot avea opinii. Unele vor fi chiar mai bune decat ce-a zis trainerul la un moment dat. Fluxul de informatii merge in ambele directii, iar frumusetea unui asemenea curs este ca pleci acasa cu idei. Multe. Bogate. Pline de sens. Cursul nu mai e curs, se transforma intr-un brainstorming general, asezonat cu rasete si voie buna, pe langa toata bucuria aia de a afla lucruri noi pe care le poti pune in aplicare imediat.

Nu primesti reteta succesului, dar poti primi avant. Sunt convinsa ca participantii, la fel ca noi, au plecat acasa cu dorinta de a aplica si la ei in ograda ceea ce au aplicat in exercitiile facute impreuna. Acum stiu ceva important: ca au idei foarte bune, aplicabile imediat, pe care stiu sa le implementeze. Au prins incredere in ei. si, mai important de atat, au inteles ideea de baza: tot ce fac, tot ce invata, e pentru dezvoltarea lor profesionala si personala; au invatat ca nu o companie ii defineste ci ideile si credinta in lucrul bine facut.

Le multumesc pentru toate cele invatate impreuna in doua zile frumoase foc si…ne vedem data viitoare!

Foto: Cristina


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *