Scurt metraje la Comedy Cluj

Acest articol face parte dintr-o serie dedicata Festivalului International de Film Comedy Cluj, care se desfasoara in perioada 14 – 23 octombrie 2011, la Cluj-Napoca.

Am omis un detaliu important si anume ca fac parte din juriul care alege scurt-metrajul castigator al trofeului Comedy Cluj. Vreau sa va spun din start ca le-am vazut de doua ori si inca imi e foarte greu sa aleg, pentru ca e cel mai bun calup de scurt-metraje pe care le-am vazut in scurtul meu periplu pe la festivalurile tarii.)

Romania are trei reprezentanti in competitie: Derby (in regia lui Paul Negoescu), Gobbel (in regia Ralucai David) si Grand Hotel Italia (in regia lui Rodi Cotenescu). Toate trei foarte faine, iar colegii mei de jurizare – TVDece, Razvan Baciu, Ruxa Predescu, Auras Mihai si Daniel Iftene de la Foaia Transilvana – cred ca sunt de aceeasi parere cu mine. Daca lung metrajele noastre sunt pline de povesti si legende urbane despre comunist, scurt metrajele exploateaza umorul de situatie atat de specific romanilor, pentru ca, uneori, viata romanilor e o gluma in adevaratul sens al cuvantului.

Mi-a placut foarte mult Feedback/Larsen, o poveste a unei femei de 30 de ani, foarte nehotarata in dragoste si care fuge de responsabilitati cu usurinta unei fetiscane de 18 ani care are toata viata in fata.

Mi-a mai placut Mr. Stache, care are toate ingredientele unei comedii adevarate, spusa in 10 minute, despre un barbat, o femeie si mustatile lor. Bineinteles ca eu am cautat intelesurile ascunse (care, de cele mai multe ori, nici nu exista, insa imi place mie sa complic lucrurile), iar pentru mine acea mustata a fost simbol pentru toate defectele pe care cut otii le avem si pe care nu am vrea sa le aratam celor iubiti, de teama sa nu-i pierdem.

Desigur, am hotarat deja castigatorul. A fost unanimitate de voturi, deci nu a fost o decizie foarte greu de luat. Zilele astea ma pregatesc si de un interviu cu cei care au facut scurt-metrajul castigator, insa ei vor afla doar maine seara, la gala decernarii premiilor.

Ce urmeaza interesant la Comedy Cluj? In aceasta seara, de la ora 18, la Cinema Florin Piersic, “Cucoana Chirita”, proiectie in prezenta actritei Draga Olteanu Matei; la 17.30 la Cinema Victoria e “Visul lui Adalbert”, iar la 20.0, Cinema Florin Piersic – “Din dragoste, cu cele mai bune intentii”.

Maine, incapand cu ora 10 va fi ultima proiectie a scurt-metrajelor din competitie, la Cinema Victoria, iar de la ora 22.30, Cinema Victoria, este proiectat Infernul, despre care am auzit ca e foarte fain.

PS: imediat e gata procesat primul interviu serios pe care l-am luat vreodata; am mari emotii si sper sa fiti blanzi cu mine; maestrul Razvan se ocupa de productie, as we speak :)


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *