InTime/InTiMp – dans contemporan/controversa in dans

Aseara, dupa ce am vizionat spectacolul companiei lui Pal Frenak, am scris pe Twitter fix asa: “Am fost la cel mai curajos spectacol din acest festival. Chiriac a fost si mai curajos ca l-a adus.” Azi, dupa ce am fost la conferinta de presa, la care au participat si doi dintre dansatori, am aflat si ce e cu numele spectacolului: In Time se poate citi si in frantuzeste “InTime”, adica intimitate pe care am vazut-o din plin aseara, pe scena Casei de Cultura din Sibiu.

A fost intim. Foarte. Dansatorii ne-au trecut prin dragostea care se simte si se traieste intre un barbat si o femeie atunci cand se retrag in intimitate. Am simtit forta, am vazut lupta pe care am recunoscut-o din intimitatea mea si era oarecum ciudat sa vad cum trairile noastre erau puse pe o scena, in vazul lumii.

Am vazut, in dans, si momentele tragice pe care le traieste un barbat atunci cand femeia cu care face dragoste e inerta, fara traire, alcoolizata, iar el traieste o frustrare de nedescris atunci cand tot ceea ce face nu trezeste niciun simt in cea pe care se zbate sa o aduca la orgasm.

Am vazut maximul de intimitate al unei femei care se masturbeaza, firesc si cu imaginatia zburand si am vazut si eliberarea unui barbat care face acelasi lucru. Am mai vazut barbatii care traiesc impreuna sentimentul de apropiere sexuala si doi barbati si o femeie dansand erotismul in incercarea de a scoate rutina din viata intima.

Da, erau goi, insa nu a fost nimic vulgar. Dar, au daramat tabu-uri, dar au facut-o cu atata gratie incat, la sfarsit, o sala plina de oameni (din care multi erau sibieni – deci, conservatori) s-a ridicat in picioare, fluierand si aplaudand niste oameni care au avut curaj sa se dezbrace, la propriu si la figurat si sa ne arate ca, indiferent de forma lui, sexul e un lucru frumos, firesc si ar trebui sa fie lipsit de prejudecati. Iar unul dintre dansatori a spus asa: “Noi nu ne simtim goi pe scena, pentru ca suntem imbracati in lumini.”

Credit foto: Dragos Spiteru | FITS 2011


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *