Fobii: „nu pot” și „nu știu”

shutterstock_325151036 Românul, decât să accepte că nu știe ceva, mai bine face prost orice i se cere. În completare, decât să priceapă că e în regulă să i se spună din prima „nu pot”, mai bine se supără și întoarce spatele.

Am trecut și eu prin momente în care, decât să zic „nu știu”, mă dădeam peste cap să rezolv o situație pe care nici n-aveam cum s-o rezolv adecvat. Trăiam cu ideea bine înșurubată în cap că a zice asta înseamnă că-s proastă și „oare ce-o să creadă despre mine?”, nepunându-mi problema că prostia se va vedea și mai abitir făcând ceva prost și fără sens. Iar în meseria pe care mi-am ales-o, a spune „nu știu” e esențial pentru bunul mers al lucrurilor. Un PR are obligația de a fi sincer în orice moment. Altfel, pericolul este pierderea încrederii în tine/în meserie și în beneficiile acestui tip de servicii.

„Am lucrat cu o agenție de PR și nu mi-a plăcut deloc ce mi-au lucrat pe branding”, a fost unul dintre subiectele de discuție ale săptămânii trecute. Normal că nu, o agenție de PR nu face branding, marketing sau design, însă ați fi uimiți să aflați cât de multe sunt companiile care nu fac diferența între PR și marketing sau câte agenții de PR fac marketing, design, branding și deloc PR. Pentru care „nu știu” nu există în vocabular.

Cât despre „nu pot”, am început să-l folosesc tot mai des, mai ales de când mi-am stabilit o regulă clară: nu mă implic în mai multe lucruri decât pot duce, oricât de tentante ar fi propunerile. Îmi asum și eventualele comentarii (uite-o și pe asta, de când are agenție nu mai stă de vorbă cu ăștia mai mici); nimeni n-are nici cea mai vagă idee cât muncesc, cu ce mă lupt zilnic și care-mi sunt problemele. E o decizie a mea, nu mă interesează ce crede restul lumii.

E important să-ți cunoști limitele. Pentru fiecare „nu pot” și „nu știu” asumat, există cel puțin vreo zece care nu vor spune asta niciodată, iar meseria de PR are de suferit. Va mai trece o vreme până când oamenii vor înțelege că rușinea vine din neasumare și neacceptare. Până atunci, m-aș bucura dacă vor exista din ce în ce mai multi profesioniști care să îmbine dorința de a câștiga clienți cu etica profesională.

Foto: I Don`t Know by Shutterstock


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *