“Thank You. You are amazing!” – Vertigo

Cuvintele din titlu le-am spus aseara, cand i-am intalnit, dupa spectacol, pe cei de la Vertigo, o companie de dans din Israel care a naucit, la propriu, publicul participant la cele doua spectacole (diferite) programate pe 1 si 2 iunie. I-am vazut la clubul festivalului si am simtit ca trebuie sa merg la ei, sa le multumesc si sa ma inclin. Atat. Apoi am plecat fericita, au fost cele mai frumoase doua dansuri pe care le-am vazut pana acum.

“Mana”, primul spectacol, a avut un dinamism pe care eu nu-l credeam posibil atunci cand e vorba de dans. Sau, daca il credeam posibil, sigur ar fi fost vorba de un dans care ar fi durat 15, maxim 20 de minute. Nu o ora intreaga de sarituri, sincron, forta, salturi si zbor deasupra scenei. La sfarsitul spectacolului am sarit, pur si simplu, in picioare, aplaudand si gandindu-ma ca ar trebui sa inventam un alt mod in care ar trebui sa recompensam aceste spectacole speciale si datatoare de bucurie in suflet.

Va rog sa priviti fotografiile de mai jos, sa vedeti sincronizarea perfecta, felul in care parca zboara deasupra scenei.

Al doilea spectacol s-a numit “Null” si a fost mai sentimental, mai apropiat de suflet, mai gratios, mai lin. Au fost momente in care dansatorii erau atat de conectati cu sala incat auzeam respiratia colegei de scaun. Imi amintesc ca, la un moment dat, au fost cateva secunde in care nu s-a petrecut nimic pe scena si imi era teama ca spectatorii sa nu interpreteze asta ca fiind sfarsitul spectacolului. Insa cei de pe scena au reusit sa transmita atat de bine mesajul lor dansant, incat nimeni n-a schitat niciun gest, iar ei au continuat sa ne spuna povestea lor. Mi se pare ca asta face din Vertigo o trupa de dans exceptionala: faptul ca reuseste sa transmita exact ceea ce doreste, cu o naturalete rar intalnita.

A fost magic, iar eu am iesit din sala mai linistita, mai zambitoare si, poate, un om mai bun.

Credit foto: Mihaela Stefanescu | FITS 2012


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *