Când știi că o relație la început nu are viitor

cloud-in-heart-shape-in-blue-sky Am trăit destul(e) pe pământul ăsta cât să pot da mai departe din infinita-mi înțelepciune în ceea ce privește relațiile interumane. E un text serios, am întâlnit prea mulți oameni care se aruncă în relații toxice, neclare, neasumate de o parte sau alta, lejere (fără ca asta să fie dorința ambilor parteneri) și poate ajută câteva dintre observațiile de mai jos.

Încrede-te în instinct.

Poate că punctul ăsta ar fi trebuit atins mai spre finalul textului și să încep cu ceva mai practic, însă totul pornește de la instinct. Oricât ar fi de umbrit de sentimentul de îndrăgăsteală, instinctul îți transmite ce trebuie să știi încă din primele momente. Sentimentul de „ceva nu-i bine” apărut când totul e în regulă, întrebări care-ți sună în cap în momentul în care sunteți față în față, detalii pe care le observi într-o doară, dar care deranjează. Astea sunt primele semne pe care nstinctul ți le trimite spre creier, încercând să te oprească din a merge mai departe. De cele mai multe ori, eu am ignorat instinctul.

Observă cât poți de atent starea generală a celuilalt.

E prea entuziasmat? E nehotărât? Evită să-ți răspundă clar la unele întrebări? Îi scoți vorbele cu cleștele sau nu poți zice două vorbe pentru că vorbește prea mult? Dacă e vorba de prima întâlnire, e foarte posibil să fie emoțiile de vină, dar dacă aveți deja o relație de câteva săptămâni, lucrurile ar trebui să se îndrepte spre o mai mare comunicare, în niciun caz spre ceva nedefinit. Oamenii tind să aibă o reacție de genul (mai ales dacă le place cu adevărat omul cu care au început relația): o să am puțină răbdare, poate e într-un moment prost, poate nu știe ce să facă. Iar reacția asta duce, mai departe, la ascunderea sentimentelor adevărate și transformarea comportamentului în ceva artificial, care nu reflectă adevărata personalitate. Așa se creează primele frustrări în relație, care vor răbufni cu sigurață mai târziu.

Nu e treaba nimănui să aibă răbdare și să caute să ofere sprijin unui om cu care e într-o relație la început. Sigur, poate părea cinic ce spun, însă fiecare om trebuie să-și vadă de problemele proprii, iar când relația abia începe, predominantă ar trebui să fie bucuria, nu tristețea. Dacă omul acela îți transmite tristețe, poate că e cazul să-l lași s-o rezolve și să vă căutați mai încolo, dacă va mai fi cazul.

La polul celălalt se află prea mult entuziasm. Îți scrie în continuu, te sună des, ar ieși cu tine în fiecare seară, e tot numai o bucurie. Pe de altă parte, când are ceva de reproșat, nu ezită să ți le arunce sec în față și apoi să închidă ușa. E minunat că vrea să vă vedeți des, dar echilibrul e de dorit, mai ales la început, când începeți să vă cunoașteți. Prea mult entuziasm arată un echilibru emoțional destul de precar, iar combinat cu partea de reproșuri venite din senin, înseamnă o relație bipolară, care e toxică de manual.

Ce aveți în comun contează foarte mult.

La început de relație e chimia aia nebună care vă face să nu vă puteți ține mâinile departe unul de celălalt, iar orice altă observație devine aproape imposibil de făcut dacă există atracție fizică. Totuși, (sper că) nu vă vedeți doar între așternuturi, și mai ieșiți la o cină, la o cafea, la o plimbare în parc. Discuțiile despre muzică, filme sau cărți sunt esențiale, la fel ca discuțiile despre valori, principii și chestii de astea care construiesc caracterul unui om. E important să vă placă aproximativ aceleași lucruri, să aveți deschidere către experiențe pe care să le încercați la recomandarea celuilalt, să vă potriviți cât de cât la ceea ce înseamnă petrecerea timpului liber.

Intimitatea e importantă, și nu mă refer aici doar la sex, ci la felul în care vă raportați unul la celălalt când sunteți doar voi doi într-o cameră sau în excursie. Vrei să citești și el/ea vrea film? Ești ok cu asta și nu te deranjează? Vrei să mănânci, dar celuilalt nu-i e foame? Puteți să faceți chestii împreună fără să simți că depui eforturi considerabile să fii acolo? Dacă da, atunci mergeți mai departe. Dacă nu, atunci nu stați până se duce atracția fizică, pentru că veți suferi. Ori amândoi, ori numai unul – dar e destul și-așa.

Dacă ați trecut de începuturi și ați ignorat toate lucrurile de mai sus, sunt foarte puține șanse să iasă bine. Dacă ați ales sinceritatea (față de voi și față de celălalt), e foarte posibil să fi câștigat un prieten.

Photo on Visual Hunt


Tags:
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *