Cartea lunii – “Circul noptii”, Erin Morgenstern

circul-noptii_1_fullsize Asa cum spuneam saptamana trecuta, inaugurez o noua rubrica pe blog, scrisa de Maria. Rubrica se numeste “Cartea lunii” si va aparea in ultima zi de joi a fiecarei luni. Veti citi recenzii de carti accesibile, fara pretentii, dar capabile sa va tina lipiti de ele pana le terminati.

“Circul noptii”, Erin Morgenstern

„Circul soseşte fără veste. Fără înştiinţări, fără afişe lipite pe stâlpi sau panouri. E pur şi simplu acolo unde ieri nu era nimic.”

Astfel incepe una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit anul acesta. Am devorat-o. Am terminat-o in mai putin de doua zile. A fost ca o vraja, care m-a tinut prinsa si nu a vrut sa imi mai dea drumul. Asta este ceea ce fac cartile bune – tes o vraja din cuvinte asezate pe o pagina si, fara sa iti dai seama, ramai fermecat. Si unii spun ca magia nu exista…ba exista, e in carti.

Circul Noptii urmareste povestea Celiei si a lui Marco, doi tineri magicieni, prinsi intr-o competitie misterioasa, organizata de catre maestrii lor. Niciunul dintre ei nu stie exact la ce sa se astepte si nu isi da seama ca aceasta competitie va ajunge sa le conduca viata si va cere mult mai multe de la ei decat se asteapta. Iar circul este locatia aleasa pentru a fi gazda acestei competitii magice, creata special pentru acest scop. Este un loc misterios, imbracat in alb si negru si deschis doar noaptea. Este un loc in care visele devin realitate.

Absolut totul a functionat in aceasta carte: personajele, cadrul, naratiunea. Absolut. Fiecare. Lucru. Proza e superba. Este eleganta, potrivita pentru perioada in care e plasata actiunea, iti permite sa te adancesti in poveste si sa uiti ca citesti; esti in poveste, esti parte din ea. Am fost teleportata in lumea Circului de Vise (Le Cirque des Reves) si am acceptat imediat legile care guverneaza lumea:
„You think, as you walk away from Le Cirque des Reves and into the creeping dawn, that you felt more awake within the confines of the circus. You are no longer quite certain which side of the fence is the dream.”
E o lectura unica, o idee originala si nu poti sa anticipezi absolut nimic din ce se intampla. Este o carte despre sacrificiu si iubire, speranta si magie.

Povestea isi shimba firul narativ din cand in cand, concentrandu-se pe diferite personaje si sarind in timp din prezent, in trecut si invers, insa aceste schimbari nu sunt greu de urmarit, in special o data ce iti dai seama ca totul se indreapta catre un punct comun, cand totul va fi explicat. Mi-au placut in special scurtele capitole narate la persoana a doua, adresate cititorului, pentru ca au accentuat senzatia de a fi acolo, in poveste, si senzatia Circului ca o fiinta vie, pe care avem ocazia sa o cunoastem.

Personajele sunt bine scrise, accesibile, dar in acelasi timp, inconjurate de acelasi aer de mister pe care il gasesti in fiecare cuvant si pe fiecare pagina. Desi povestea se invarte foarte clar in jurul Celiei si a lui Marco, toate celelalte personaje parte din circ si din povestea celor doi devin importante pentru cititor. Realizezi cat de bine sunt legate unele de altele si cum actiunile unuia le afecteaza pe toate. Si imi place sa privesc Circul in sine ca pe un personaj. Pentru ca este. Pana la sfarsitul romanului, l-am privit ca pe o fiinta care respira si traieste.

Circul Noptii este o carte superba. Este originala, bine scrisa, plina de suspans, de magie si de mister. O recomand cu foarte multa caldura. Cititi-o si pierdeti-va in lumea Circului de Vise. Nu o sa regretati.

Citatul preferat:
„The most difficult thing to read is time. Maybe because it changes so many things.”

Goodreads link (Goodreads este una dintre cele mai utilizate platforme pentru iubitorii de carti; poti adauga cartile citite, cele  pe care doresti sa le citesti, poti citi recenzii pentru a decide daca vei citi o anumita carte, poti comunica cu alti cititori, participa in discutii in grupuri; va recomand calduros sa va faceti cont J )

Cumpara-ma de pe: Elefant (editie tradusa), Okian (editie tradusa), Okian (editie in limba engleza), Book Depository (librarie online cu livrare internationala gratuita – termen de livrare de aproximativ 10 zile lucratoare + un semn de carte cadou la fiecare carte cumparata)

Foto: elefant.ro


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *