Cartea lunii – “Daughter of Smoke and Bone”, Laini Taylor

DSB Ultima zi de joi a fiecarei luni aduce o recenzie de carte scrisa de Maria. Veti citi recenzii de carti accesibile, fara pretentii, dar capabile sa va tina lipiti de ele pana le terminati.

“Daughter of Smoke and Bone”, Laini Taylor

“Once upon a time, an angel and a devil fell in love. It did not end well.”

O data la ceva vreme, dai peste o carte care te schimba. Care te afecteaza intr-un mod atat de profund, care te uimeste, care iti reda bucuria de a citi. Si care o face intr-un mod atat de subtil, incat nu iti dai seama. Te uiti numai pe geam, si realizezi ca atunci cand te-ai apucat sa o citesti, era soare afara, iar dintr-o data, luna si stelele i-au luat locul.

Asta e ceea ce mi s-a intamplat mie in momentul in care am inceput sa citesc Daughter of Smoke and Bone. A devenit peste noapte cartea mea preferata. Este prima dintr-o trilogie ce urmareste povestea lui Karou, studenta la arte in Praga, care isi umple caietele cu desene cu creature stranii – care sunt reale si care au crescut-o de cand era mica, vorbeste o multime de limbi, majoritatea neauzite pana acum, dispare “cu treaba” in diverse colturi ale lumii, unde ajunge cu ajutorul unor portale si nu stie aproape nimic din trecutul ei. In jurul lumii, incep sa apara urme de maini pe aceste portale, arse acolo de catre straini cu aripi, care apar din neant. Destinul lor si a lui Karou se vor intalni, iar ceea ce va urma e o poveste despre razboi, dragoste, sacrificiu si speranta.

Stiu, ceea ce spun este foarte vag, dar, credeti-ma, merita. Proza este…exceptionala. Laini Taylor a devenit una dintre scriitoarele mele preferate. Nu cred ca am mai citit vreodata ceva atat de bine scris. E fara efort, e captivant, reuseste sa transmita atatea emotii intr-un mod natural, incat nu sinti ca citesti, ai impresia ca traiesti cuvintele. Este una dintre cele mai bune carti fantasy pe care le-am citit in viata mea.

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult este originalitatea ideii care sta la baza cartii si mitologia pe care o construieste autoarea. E o alternativa asupra unor personaje cu care suntem familiarizati, dar care sunt in acelasi timp, profund diferite de ceea ce credem. Ne arata ca lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum apar la prima vedere si ca definitiile noatre de bine si rau pot fi gresite.

Personajele sunt superb construite. Te atasezi de ele instantaneu si este o placere sa le urmaresti povestea. Catre sfarsitul cartii, iti doresti doar sa le iei in brate si sa le ascunzi de lume, pentru a le salva de momentele grele prin care trec. Citim despre o prietenie care trece peste toate barierele posibile, despre o poveste de dragoste care muta lumi, despre sacrificii care schimba soarta unui razboi.

Nu stiu ce sa mai spun altceva decat: cititi aceasta carte. Maine. Acum, daca se poate. Dragostea pe care o am pentru aceasta carte e imensa. E o poveste superba, amuzanta, dar si plina de momente triste, care te tine lipit cu ochii de ea pana la ultimul cuvant.

Citatele preferate:

“Hope can be a powerful force. Maybe there’s no actual magic in it, but when you know what you hope for most and hold it like a light within you, you can make things happen, almost like magic.” 

“Have you ever asked yourself, do monsters make war, or does war make monsters?” 

Goodreads link

Din nefericire, cartea nu este tradusa in limba romana (dar nu lasati lucrul acesta sa va impiedice, este accesibila)

Cumpara-ma de pe: Okian (editie in limba engleza) The Book Depository (librarie online cu livrare internationala gratuita – termen de livrare de aproximativ 10 zile lucratoare + un semn de carte cadou la fiecare carte cumparata)

Foto


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *