Crede in primavara florii tale

“Cu o floare nu se face primavara.” Asta aud de cand ma stiu, iar zicala asta pare scoasa direct din strafundurile neamului romanesc. Neamul asta care are oameni inalti, buni, drepti, dar si oameni mici, rai, sfaditori. Poate ca aia mici si rai sunt mai multi decat aia inalti si drepti, de aia ne ascundem florile pe care am vrea sa le plantam, uitand ca un singur om poate schimba locul lui pe lumea asta, daca isi doreste cu adevarat.

Ganditi-va ca putem planta floarea aia in pamantul rece, fara viata. O ingrijim pana isi da duhul, ca nu rezista la asa inghet. Dar la sfarsitul iernii urmatoare plantam o alta floare si mai rugam si vecinul de langa noi sa planteze una. Sunt doua, acum, si par ca-si iau putere una de la cealalta, ca rezista mai mult. Vecinul de langa noi mai roaga un alt vecin in anul urmator si tot asa, an dupa an, aducem primavara cu acea floare singura, timida, inghetata, dar ingrijita cu multa dragoste.

Poate ca asa e, cu o floare nu putem face primavara, dar cei din jurul nostru pot da o mana de ajutor pentru primaverile florilor noastre: ideile in care credem, daruirea cu care ne aruncam in apararea lor, nebunia care ne cuprinde simtind ca facem ceva bun, trainic, solid, durabil.

Alex (Ion) si Andreea (Bortun) sunt doi copii atat de increzatori in primavara florii lor. In 2006 au luat-o si au plantat-o intr-un teren arid, rece si inghetat: cultura orasului Alexandria (care nu mai avea nici macar o casa de cultura cat de cat functionala, ce sa mai vorbim de teatre sau cinematografe). Lumea i-a crezut nebuni si lumea a avut dreptate. Ca nu poti sa fii altfel decat nebun sa crezi ca poti aduce cultura intr-un oras care pare a fi intr-o nepasare cronica. Dar era acea nebunie a tineretii, o tinerete in care crezi ca ideile tale vor salva lumea de la pieire, luptand pana la epuizare.

Acea floare se numeste Ideo Ideis si, dupa a opta editie, a facut primavara in Alexandria, a reusit ce n-a reusit nimeni pana acum: teatrul si evenimentele culturale nu se vor mai desfasura doar pe timpul festivalului, ci tot timpul anului. Acum exista o sala de teatru (privata, dar exista) in care alexandrenii se vor putea bucura de cultura. Se afla deasupra terasei “Conciato”, are 80 de locuri si e un inceput excelent.

Sa nu mai credeti cand cineva va spune “cu o floare nu se face primavara”. Sa nu mai lasati pe nimeni sa va spuna ca nu puteti, ca sunteti incapabili, ca nu stiti sa faceti lucrurile cum trebuie. Nu-i lasati pe altii sa va ucida visele, nu ascultati rautatile celor care nu stiu ce inseamna sa lupti pentru ceea ce crezi ca poti sa faci.

Ideo Ideis a facut o minune: a adus primavara. Si ne-a invatat pe toti sa credem in ea din tot sufletul.

Ideo Ideis 2013

*Sursa foto

Ideo Ideis este un proiect finantat de A.F.C.N, realizat in parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului si sprijinit de Memo Plus ca parte din proiectul „Romani frumosi”. Evenimentul si-a găsit prieteni la Volksbank, Rinf, Millefiori, Illy, H&M, TelDrum, Pro Invest, EuroCar, Aurelian Sandulescu si SC Brain SRL. 

Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Indygen, BORȚUN•OLTEANU, FITS, UNATC, Godot Café-Teatru, Muzeul Judetean Teleorman, Societal, WeAreHere, Conciato, Focus pe Germana, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Catalactica, Consiliul Judetean Teleorman, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Teleorman.

Ultrabooks Toshiba

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *