Drumuri, gropi si alte cele

Iar mi-am plimbat minunatele oase printr-o parte din minunata tara. La o distanta relativ mica, adica 180 de kilometri. Ehe, distanta asta-i mica in alta tara, ca in a noastra se fac aproximativ 4 ore.

Niste gigei lucreaza la drum. Nu ca asta ar fi un lucru rau, daca ar si lucra, efectiv. La cate un tronson in lucru, sunt aproximativ 15 oameni pe acolo. Unul sta la un capat, cu o planseta de aia cu verde pe o parte si rosu pe cealalta, altu’ sta, evident, la celalalt capat. Si unu-n mijloc, ca astia doi din capete n-au statii de emisie-receptie. Am crezut ca explodez de ras cand am trecut pe langa ala din mijloc si l-am auzit: “Ioaneeee! Opreste la tine, baaaaaa!”

Cel mai misto la partile astea de drum pe care se lucreaza e ca oamenii astia uita sa puna niste indicatoare de genul “ocoliti prin stanga/dreapta”. Si daca-i noapte, nu vezi ca drumul se surpa, dintr-o data si te trezesti ca te rogi la toti sfintii sa ai pe unde sa te urci inapoi pe partea cat de cat circulabila. Io mi-am amintit niste sfinti pe care ii crezusem uitati.

Ii fain sa vezi oamenii la lucru dis de dimineata. Adica pe aia trei care dirijeaza circulatia, plus unu-doi care muta cate o basculanta cu pamant. Ca aialalti se uita intelectual la gropile din drum si gesticuleaza comunist. La un moment dat, am vazut trei oameni care stateau pe o portiune de drum de 10 metri, cu o lopata in mana, si dadeau la o parte pietricelele de pe asfalt. Trei pe 10 metri, da? Nu pot sa va exprim si entuziasmul cu care faceau asta, am vrut sa opresc masina, sa le trag una in cap cu lopata din dotare si apoi sa ma apuc sa inlatur eu pietricelele din drum.

Pe portiunea aia de 100 de kilometri, intre Arad si Oradea, se lucreaza deja de doua luni. Si nu-i gata nici pe jumatate. Am intalnit aceleasi portiuni in lucru si acum o luna, cand am mai dat prin zona. Am inceput sa cred ca semafoarele alea is puse acolo la deruta, ca si asa nu lucreaza nimeni. Plus ca, in zonele in care a fost deja turnat asfatul, au inceput sa apara gropi pe margine.

Sunt de acord ca trebuie sa se lucreze, nu ai cum sa obtii un drum circulabil daca nu-l blochezi, ca sa poti lucra pe el. Ceea ce nu inteleg eu nici in ruptul capului este de ce dureaza atat de mult. Imi aduc aminte ca pe tronsonul Sibiu-Brasov s-a lucrat doi ani. Doi ani pentru 130 de kilometri. Si noi vrem autostrazi :))


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *