Evanghelistii sportului

shutterstock_159673049Da, mai fac si sport. Nu prea des in ultima vreme, m-am lenevit de cand cu mersul la birou. Mi-am promis sa reglez si asta, dar deocamdata e doar o promisiune.

Ii admir pe astia de merg la maratoane si triatloane. Serios. Ii admir ca au curaj sa-si depaseasca niste limite, ca se antreneaza, ca mai ofera si altora din cunostintele lor, atunci cand sunt intrebati. Dar urasc faptul ca nu stiu sa se opreasca din a da sfaturi.

“Fa sport, e sanatos!” Sustin asta cu tarie. Dar o sustin pentru mine, nu vanand statusuri de Facebook in care se povesteste despre a face sport (la nivel general) si eu sa intervin oferind cu maxima generozitate sfaturi pe care oricum nu le intelege nimeni pentru ca au multi termeni de specialitate. Nu pricep in ruptul capului ce e aia “carbo loading”, “baga energizante ca sa cresti nivelul de rezistenta” (rezistenta la ce? si ce fel de energizant? ca nu vad Red Bull sa se potriveasca in context). Si altele, ca din fericire nu mi le amintesc pe toate.

Cel mai amuzant a fost atunci cand vorbeam cu voce tare despre cat de dificil imi va fi daca vreau sa merg la sala dimineata, inainte sa ajung la birou. Poate ca nu e chiar atat de greu, insa mie, la acel moment, mi se parea ca trebuie sa ma trezesc cu noaptea in cap sa pot ajunge la 8.00 la sala. Amicul meu incerca sa-mi spuna cat de bine ma voi simti, ce tonus o sa am (de parca eu nu mai facusem niciodata sport), eu ii spuneam ca ok, stiu asta, dar trebuie sa rezolv cealalta parte, cu timpul, cu aranjatul pentru birou intr-un vestiar (lucru putin mai complicat), de astea. Iar el o tinea una si buna cu tonusul. Pana m-am saturat de predica si i-am zis ca daca nu-si ia si o biblie in mana, vorbeste degeaba.

Oameni buni. Faceti sport. Mai oferiti sfaturi cand e nevoie. Dar nu trebuie sa va transformati in evanghelisti ai sportului. Nu ne dati in ochi cu autosuficienta si priceperea voastra. Stim ca sunteti capabili sa va antrenati corect pentru maraton. Sau triatlon. Stim ca intelegeti termeni de specialitate si ca puteti folosi asa cum trebuie aparatele alea de la sala. Dar lasati-ne in durerile noastre si invatati sa va bucurati ca mai sunt unii care fac sport. Corect, gresit, cum il fac. Dar il fac si se simt bine, asta pana cand apareti voi sa le spuneti de pe norul cunoasterii ca fac totul gresit.

Foto: Self Sufficiency Road Sign by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *