Filme, necuvinte, Port Cultural Cetate și „acum”

diva „Un bărbat care-și pierde soția se numește văduv.
O femeie care-și pierde soțul se numeșe văduvă.
Un copil care-și pierde părinții se numește orfan.
Dar un părinte care-și pierde copilul nu se numește cumva. Durerea e atât de mare încât nu s-a inventat un cuvânt pentru asta.”

Uneori, filmele sunt și așa. Cu bucăți de dialog care scrijelesc pe creier și lasă în urmă o undă de șoc pe care o tot simți. Nu mă dau în vânt după povești atât de reale încât par scrise din viața personală, a ta sau a unui apropiat, dar au rostul lor. Mai scutură, mai așază, mai deschid niște ochi, măcar pentru un moment. ”A Balkan Noir” s-a numit ăsta văzut ieri și a fost noir spre depresiv, cu insert-uri de reclame vechi la țigări – subliminal pentru cum o să ne omoare țigările pe toți, dacă nu ne omorâm între noi până atunci.

În fine, cred că locul ăsta în care sunt de câteva zile e despre „acum”, că tot am avut discuția asta cu un prieten în urmă cu ceva vreme. Ar fi bine să înțelegem că „acum” e tot ce avem. Planurile, gândurile de tip „drobul de sare”, frământările despre viitor sunt doar lucruri care ne țin pe loc. Acum e tot ce avem, îmi repet asta ca o mantră; poate-poate-mi și intră definitiv în creierii capului.

Foto: Sorin Florea

Divan Film Festival va avea loc în perioada 24 – 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate. Intrarea la evenimentele Divan FF este liberă.

Mai multe detalii despre Divan Film Festival sunt disponibile pe site:

 

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.

Sponsori ai festivalului: UniCredit Bank, Dr. Oetker, Selgros Cash&Carry, Moșia Galicea Mare.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *