Filme si compot de piersici

Ziua de ieri (duminica) a fost una de mare relax. Pofitand de caldura din casa, m-am cuibarit in asternuturi si am vizionat doua filme pe care vroiam sa le vad de mult: Up in the Air si Two Lovers. Ceea ce scriu mai incolo poate fi considerat spoiler.

Up in the Air (2009). Citisem destul de mult despre el, dar nu imi imaginam ca o sa ma regasesc atat de mult in Ryan Bingham, omul preocupat de cariera, mult prea multumit de singuratatea lui. Cu o slujba mai mult decat ingrata (concediator profesionist), el vede in tot ceea ce il inconjoara doar niste unelte care il ajuta sa-si atinga scopul. Care e acela? Nici macar el nu-si mai aduce aminte, pentru ca a ajuns la un moment in care doar acumuleaza, fara sa stie unde si daca se va opri.

Realitatea din film e cutremuratoare. Cel putin pentru mine. Mi-am dat seama ca noi, oamenii astia singuri si preocupati de cariera, ne alegem foarte prost momentele in care sa fim vulnerabili. Probabil ca, undeva in mintea noastra se petrece un fenomen destul de greu de explicat: ne “dezgolim” in fata acelui om cu care avem cele mai putine sanse, ca sa fim siguri ca suferim si sa ne inchidem si mai mult in noi. Dar, dupa o suferinta de felul asta, macar avem motiv de incrancenare.

Two Lovers (2008). Cu Joaquin Phoenix si Gwyneth Paltrow. Povestea e relativ simpla: un triunghi amoros, format dintr-un el si doua ele. Leonard intalneste doua femei frumoase in aceeasi zi: una dintre ele ii e vecina, cealalta e fata partenerului de afaceri al tatalui lui. Vecina e, la randul ei, implicata intr-o relatie cu un barbat casatorit. Evident, Lenny iubeste vecina, iar cealalta e un fel de manta de vreme rea, cautata doar atunci cand el vrea sa se razbune pentru ca sentimentele nu ii sunt impartasite.

Ce-am inteles din filmul asta: ca egoismul femeilor nu are limite, cateodata. Speriata de faptul ca iubitul insurat nu-si va parasi sotia, ii da lui Lenny viata peste cap, acceptandu-i propunerea de a fugi cu el, tolerandu-i dragostea, doar din frica de singuratate. Bineinteles ca iubitul ezitant se intoarce, iar Lenny este parasit fara umbra de regret.

Totusi, in ultimul ceas, el deschide ochii si accepta ca, uneori, nu e nevoie de pasiune mistuitoare pentru a te simti implinit in viata. Isi cere iubita oficala de nevasta, chiar cu inelul cu care intentiona sa o ceara pe cealalta. Dar, cumva, asta nu mai pare o ipocrizie, ci doar un mod de a se supune cursului firesc al vietii.

Si da, ambele filme m-au pus pe ganduri…


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *