Filmul TIFF 2014 – Paat/Cainele

tiff2014p3-35 Recunosc cu mana pe inima: filmele TIFF pe care altii le-au laudat, mie mi s-au parut asa si asa. Cam asta a fost situatia lui “Paat” (“Cainele), filmul iranian interzis spre difuzare in tara lui de origine, dar imbratisat de cultura europeana, permisiva si total imuna la interdictiile altor culturi.

Da, a face acest film e un mare act de curaj din partea lui Amir Toodehroosta. Religia islamica nu permite credinciosilor sa detina un caine, considerandu-l a fi “necurat” (am si vazut cuvantul asta in film de cateva ori si m-a mirat foarte tare; de obicei, tindem sa spunem “murdar”, iar “necurat” asta capata niste sensuri pe care noi, crestinii, nu avem cum sa le percepem). Oricine are un caine se poate trezi incatusat in orice moment si probabil atitudinea asta se rasfrange si asupra regizorilor care fac filme cu si despre caini.

Mi-a placut sa vad o bucata din Iran de la o inaltime de 30 de centimetri, caci aproape intreg filmul are cadre “luate” din perspectiva cainelui. Ce m-a bulversat pe mine si i-a incantat pe altii au fost bucatile negre de final de scena, acelea in care fiecare spectator isi imagina finalul respectivei povesti. Tot ce aveam la dispozitie erau niste sunete si tinea de noi sa punem punct si sa mergem mai departe.

Cainele (Paat in film, Boby pe numele lui “adevarat”) a fost un deliciu de privit. La o discutie de dupa film cu regizorul (s-a si nimerit foarte fain sa iesim la tigara si sa ne trezim cu regizorul langa noi), am aflat ca s-a facut casting cu 20 de caini pana l-au ales pe cel ce urma sa fie actor principal.

In primele momente de dupa finalul filmului, n-am rezonat deloc cu el. Mai apoi, dupa ce-am stat sa rumeg o vreme, mi-am dat seama ca sa traiesti intr-o tara care nu permite cainilor sa fie animale de companie e o tara care naste foarte multe frustrari. Trunchiuri de adevar (asa cum noua, spectatorilor ni s-au aratat trunchiuri de povesti), interdictii la orice pas, dorinta de mai mult, asta am vazut, pana la urma, in “Paat”. Se pare ca si juriul festivalului a vazut foarte mult in acest film, acordandu-i o mentiune speciala acestui film “extrem de curajos”.

Va las cu trailerul, mentionand ca puteti vedea filmul in cadrul TIFF Bucuresti azi, pe 12 iunie, ora 18, la Cinema Studio. Tot programul e disponibil aici.

Foto: Radu Badoiu | TIFF 2014 (pentru toate filmele vazute la TIFF si recomandate aici, voi alege cate o fotografie facuta de Radu in Cluj pentru a ilustra subiectul filmului sau o idee principala desprinsa din el; acum l-am ales chiar pe regizor, curajului ii e necesar sa-i fie atribuit un chip, uneori)


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *