Hedda Gabler, Ofelia Popii și celebrarea unui artist

hedda În era asta Social Media am senzația că iubim artiștii din ce în ce mai puțin și le cerem din ce în ce mai mult. Cerem răspunsuri la întrebări pe paginile lor de Facebook, cerem autografe pe stradă, ne supărăm dacă nu se pozează cu noi imediat după concerte sau spectacole. Habar n-avem ce-i în sufletul lor, dar cerem tot ce putem cere, doar ca să strângem like-uri.

Discreția și moderația sunt pe cale de dispariție. Sigur, artiștii își asumă rolul de persoane publice atunci când încep să aibă succes, însă cred foarte tare că ar trebui să reînvățăm să celebrăm artiștii prin aplauze și admirație discretă, de la distanță. Să ne bucurăm de ceea ce fac pe scenă și să primim în suflete arta lor, nu să-i vânăm pentru imagini pe smartphone.

Mi-amintesc de un moment anume de acum doi ani, când am vorbit pentru prima oară cu Ofelia Popii la o întâlnire de presă. Țineam în mine o întrebare pentru ea încă din 2010, când am văzut-o jucând în „Felii”, de Lia Bugnar. Deși am întâlnit-o de nenumărate ori (la clubul FITS sau la ieșire din teatru), niciodată n-am avut îndrăzneala să merg să-i vorbesc. I-am respectat momentele din afara scenei, mai ales că știu de la prea mulți artiști cât de dificil e să faci față iluziei de apropiere pe care spectatorul nou o are.

Ofelia joacă și în noul spectacol al Teatrului Național Radu Stanca, „Hedda Gabler”, un text clasic de-ale lui Henrik Ibsen montat futurist de Botond Nagy – un regizor tânăr care clar s-a făcut remarcat cu montarea asta. Spectacolul a fost prezentat la FITS 2018 de Lidl România, sub umbrela a ceea ce ei numesc „celebrăm artiștii” – o idee minunată, exact ceea ce e nevoie pentru un spectacol care te surprinde de la cap la coadă.

Aș vrea să celebrăm artiștii mai mult și să le cerem să facă frumos în afara scenei mai puțin. Să ne gândim de două ori înainte să mai alergăm spre ei cu telefonul în mână, dar să fim mai atenți la ei când susțin spectacole. Poate căși ăsta ar fi un alt pas spre normalitatea pe care ne-o dorim din ce în ce mai mult în România.

Foto: Maria Ștefănescu pentru FITS 2018


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *