Ideo Ideis. Numărul zece.

ideo 2015 Probabil că acum nouă ani, în 2006, când o tânără de 15 ani și un tânăr de 18 ani își mobilizau prietenii pentru a organiza un festival de teatru tânăr în Alexandria, cei mai mulți râdeau de ei. Asta în cazul fericit. În cazul nefericit, considerau atât de greu de îndeplinit această idee încât nu-i dădeau nici măcar un gând, fie el și ăla care lua la mișto inițiativa celor doi.

În toți anii ăstia, fiecare lună august a fiecărui an a însemnat o mică revoluție. Una despre care nu vezi la televizor, nu citești în ziare, nu se sușotește pe la colțuri. O revoluție făcută de tineri care au muncit an de an la îndeplinirea visului unor copii, un vis care a devenit și al lor. Era necesar să arate că sunt tineri, dar știu exact ce vor: să aducă teatrul acolo unde nu se întâmpla nimic, niciodată; să învețe liceenii că te poți dezvolta prin teatru, prin muzică, prin dans.

Ideo Ideis se pregătește de ediția a zecea. E un număr la care nimeni nu se aștepta, pentru că doar cei implicați cu adevărat în festival au știut că vor face tot ce pot pentru a crește evenimentul. Sprijinul a venit de la oricine s-a nimerit prin Alexandria, în perioada în care se întâmpla, măcar o zi.

Eu am fost acolo prima dată în 2011. De atunci până acum, Ideo Ideis e, pentru mine, un sir de nume care-mi fac inima să tresalte. Alex, Andreea, Marius, Nico, Cătălin, Medeea, Mira, Laura, Carmen, Adi, Lali, Alex, Vlad, Andi, Marcel, Mugur, Raul, Vava, Răzvan, George, Anca, Vladimir, Ana, Alexandra. Ei, cei care și-au împletit mâinile și au crescut poate cel mai cu suflet festival din țară, unul care participă decisiv la împlinirea destinului unor tineri.

Ideo Ideis 10 începe peste două zile. De luni încolo, până la final, merg să-mi găsesc liniștea în Alexandria, așa cum o fac de câțiva ani încoace. Dacă veți vrea și voi, din București pleacă în fiecare zi la ora 12 (de la baza Dealului Mitropoliei) un shuttle bus spre Alexandria, care se întoarce la București la ora 24. Haideți, o să vă fie cel mai bine.

Foto | Program 2015


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *