Insemnari despre JazzTM 2014 – prima zi

Al Jarreau In momentele in care scriu aceste randuri, Joe, saxofonistul lui Al Jarreau isi face repetitiile la vreo doi metri de mine. Intr-o ora incepe soundcheck-ul si, din cate imi dau seama, totul trebuie sa mearga ca pe roate. E o disciplina la artistii straini pe care n-o vad la artistii romani, asta pe langa modestie si bucurie pura ca au ocazia sa cante la un festival pe care toti, fara exceptie, il considera minunat, atat din punct de vedere al organizarii, cat si al line-up-ului alcatuit pentru aceasta editie.

Prima zi de JazzTM 2014 a fost una superba, in ciuda ploii care a venit sa ne strice socotelile pentru vreo 10 minute, chiar in mijlocul concertului Andreyei Triana. JazzyBIT, Andreya si Mosaic Project 2 al lui Terri Lyne Carrington, absolut toti au fost de vis, fiecare cu stilul lui, dar cu abilitatea de a lasa publicul sa le imbratiseze muzica.

Cred ca momentul maxim de emotie pentru mine a fost atins ieri, in timpul interviului cu Al Jarreau. De fapt, a fost altceva, nu emotie. A fost o legatura (fie ea si temporara) intre Al si mine (a insistat sa-i spun Al, zice despre el ca e doar un om care-si canta sufletul), probabil simtita de mine exacerbat. Nu stai in fiecare zi de vorba cu unul dintre artistii care ti-au pus la temelia cunostintelor despre jazz primele caramizi. Omul este un izvor de bucurie si, gandindu-ma la el, imi vine sa folosesc toate cliseele din lume, din lipsa de superlative.

N-am vazut om mai plin de viata si mai impacat cu cei din jur. Fericit ca nu mai e doar “uncle Al”, ci “grand uncle Al”, a inteles ca poate sa-si continue meseria de psiholog pentru care are un master cantand astfel incat “sa vindece suflete”. Viata e simpla pentru marele Al Jarreau, are cateva coordonate pe care fiecare dintre noi le poate seta: credinta in mai bine, multa voiosie, dragoste de oameni.

wm_jazz_tm_ziua1TS020 Andreya Triana e fragila, asta e cuvantul cu care o pot descrie cel mai bine. Mignona, slabuta si de o delicatete infinita, vocea ei are marele dar de a te trimite intr-o lume cu zane si fara nori de ploaie. Are un band de milioane, excelenti muzicieni si oameni foarte misto de felul lor (am stat impreuna aseara sa vedem meciul in backstage si erau plini de verva si entuziasm) si un manager care are grija de ei ca un tata, desi nu are decat cu vreo cativa ani mai mult ca fiecare dintre ei.

Terri Lyne Carrington e mai calda decat am crezut. Ba as spune ca e chiar timida. Am avut marele noroc de a sta cu ea de vorba si am intrebat-o despre experienta de a fi prima femeie care a castigat un Grammy pentru Best Instrumental Album; mai exact, am vrut sa stiu care dintre lucruri o face mai mandra: premiul in sine sau faptul ca e prima femeie care “a spart gheata”? “E greu de ales intre aceste doua sentimente. Cand am compus acest album, veneam dupa o lunga pauza creativa, nu mai compusesem nimic de cativa ani si am dat tot, asa cum fac, de altfel, cu fiecare album. Nu pot sa aleg, nu stiu care dintre sentimente e mai puternic, insa cred ca bucuria de a lua acest premiu se impleteste de minune cu mandria de a fi prima femeie recompensata de juriul de la Grammy”.

wm_jazz_tm_ziua1TS005Am sa inchei cu doua ganduri. Primul, un lucru pe care o sa-l tot repet: am un mare noroc ca pot sa muncesc la JazzTM impreuna cu echipa mai mult decat faina de la PLAI. Al doilea nu e al meu, e transmis de Catalin Stefanescu, prezentatorul festivalului, si insumeaza tot ceea ce poate fi spus bine si frumos despre ceea ce se intampla in aceste zile la Timisoara.

“JAZZ™ e un exemplu concret de organizare impecabila. Anul trecut, am avut privilegiul de a-i cunoaste pe muzicienii invitati aici si de a discuta cu multi dintre ei. Toti erau entuaziasmati de ceea ce gasisera la Timisoara, plasand festivalul de aici in elita evenimentelor la care participasera vreodata. Nu in ultimul rand, JAZZ™ e un excelent exemplu de articulare a unui concept de eveniment muzical dedicat gusturilor foarte diferite ale unui public divers si exigent. Toate astea, in inima unui fascinant oras european.

Foto: Seba Tataru | JazzTM 2014 (mai multe foto – pe pagina de Facebook a festivalului)

JazzTM este un festival organizat de Primaria Municipiului Timisoara si produs de PLAI.

Parteneri media: Jazz CultureMuzica de VestMixtopia si Observator Cultural.


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *