Maria by Callas

Maria-Callas “I would like to be Maria, but there is La Callas who demands that I carry myself with her dignity.”

Maria Callas a fost o femeie devorată de pasiune. Pasiune pentru operă, pentru dragoste, pentru excelență în tot ceea ce face. Maria Callas a iubit cu forță, a cântat cu fiecare fibră, și-a dorit să fie perfectă. Pentru publicul ei a fost perfecțiunea întruchipată. Pentru sufletul ei a fost plină de imperefcțiuni pe care nu și le-a acceptat niciodată.

Maria by Callas” e povestea ei. O poveste spusă chiar de ea, prin imagini din interviuri vechi, prin scrisori către Elvira de Hidalago (soprană, fosta ei profesoară de canto, care spunea despre Callas că a fost visul oricărui profesor prin seriozitatea și dorința de a munci), către Grace Kelly și către iubitul ei Aristo (Aristotel Onassis, omul care a iubit-o și a trădat-o și pe care ea n-a putut să-l urască vreodată) și prin decupaje de ziar.

Fără să fie vreodată vreo femeie de o frumusețe clasică, felul în care se purta, atitudinea și aura regală de care se înconjurase au făcut-o cea mai iubită artistă din acele vremuri. Au fost și momente în care a fost neînțeleasă, mai ales atunci când, la Roma fiind, din cauza unei răceli puternice, a decis să nu mai cânte „pentru a nu jigni opera și nici dirijorul orchestrei”. Pentru ea, era cea mai naturală decizie. Pentru ceilalți, a fost cea mai egoistă.

Când a anunțat că va cânta la Metropolitan Opera din New York, America a fost în extaz. Obișnuia să zică despre americani că au iubit-o cel mai mult. Așa pare și din relatările vremii despre oameni care au stat zile în șir la coadă pentru un bilet la una dintre reprezentațiile ei.

A suferit enorm din cauza lui Onassis, pe care l-a iubit complet. L-a iertat când s-a însurat cu Jackie Kennedy, l-a primit inapoi când a vrut să vină înapoi. A supraviețuit doar un an după moartea lui, deși era încă tânără și fără o boală care să-i pună viața în pericol. La cât de pasional și-a trăit viața, mulți au spus că a murit de dorul lui Aristo.

”Maria by Callas”, văzut la TIFF 2018. Sper să ajungă pe un Netflix, HBO Go, ceva, că tare bun e de urmărit. Nu doar o dată.

Foto


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *