Principii

PRINCÍPIU, principii, s. n. 1. Element fundamental, idee, lege de bază pe care se întemeiază o teorie științifică, un sistem politic, juridic, o normă de conduită etc.

Toti le avem. Intr-o mai mica sau mai mare masura, in functie de cat am mai citit si noi in viata. Pe unele ni le-am dezvoltat si datorita oamenilor cu care ne-am intersectat, mai mult sau mai putin. Uneori, mai rar, le-am gasit si la televizor, intr-un interviu cu cineva care reusea sa se faca memorabil doar pentru ca expunea aceste principii.

Principiile sunt asimilate ideii (ma rog, s-ar putea sa fi facut o tautologie aici) de “ghid personal in viata”. Un fel de “cele 10 porunci ale mele pentru mine”, poate chiar un manual pe care fiecare dintre noi il scrie pentru a folosi viata. Ne setam caracterele de mici si functionam dupa aceste reguli stabilite de noi pentru noi.

Din pacate, ele se mai pierd pe drum. Exista anumite situatii in viata noastra cand stergem aproape de tot ceea ce stim despre crezurile noastre si ne “mulam” dupa altii. Fara sa fie neaparat necesar, fara sa fie nevoie de compromisuri atat de mari, insa cu riscul major de a ne calca de tot personalitatea construita cu grija atata vreme.

Cand intalnesti un om cu care vrei sa fii. Fie ca te leaga ceva fizic, fie ca simti ca ar putea fi mai mult de atat, lasi de suflet o parte din principiile care te-au ghidat pana atunci. Mai mult, incepi sa fii de acord cu acel om, ca el sa vada ca esti trup si suflet in relatia asta. “Iubita, tu trebuie sa faci ce zic eu. Asta e rolul femeii, daca vreau plozi, tu imi faci, daca vreau mancare, tu imi faci, daca vreau sa-mi calci camasile si tricourile, tu o faci. Ca zic eu ca trebuie si asa e mai bine. Ah, si nu inteleg emanciparea asta a ta, cum adica vrei sa ai o cariera?” Ce conteaza ca “iubita” e foarte desteapta si ar putea sa faca de toate in viata daca are sprijinul lui, nu, nu e important. Si iubita, pentru ca vrea sa fie cu el, isi schimba toate principiile pe care si le trasase in minte. Nu va inchipuiti, domnilor, cate sacrificii face o femeie pentru barbatul pe care il iubeste. N-aveti habar peste cata inima isi calca.

Cand esti promovat prima oara. Doamne, cat de tare as fi vrut sa imi spuna mie cineva lucrurile astea pe care le spun eu acum. Ca la 21 de ani, cand am avut eu prima functie de conducere, habar n-aveam ce e viata. Aveam vreo 50 de subalterni si eram absolut convinsa, inainte sa fiu promovata, ca n-o sa fiu altfel decat eram inainte. Principiul pe care l-am incalcat? “Fii om chiar si atunci cand e mai simplu sa intorci spatele.” Am fost o scorpie, ma purtam execrabil, doar pentru ca eram sef. Asta, desigur, spre deliciul sefei mele, care era mai mult decat fericita ca nimeni nu misca in front. Partea si mai proasta e ca mi-am dat seama de greselile facute abia cand am devenit din nou sefa, pe la 25 de ani, si eram gata sa repet greselile facute in anii anteriori. Pentru ce am facut-o? Sa vada aia mai mari in rang ca mine, desigur. Mi-am calcat peste principii si am devenit alt om,unul cu care nu-mi era simplu sa traiesc.

Cand/daca iti incepi propria afacere. Si de aici, iadul e oprirea. Compromisurile pe care trebuie sa le faci si principiile care care le vei incalca sunt atat de multe incat te intrebi daca merita. Sunt momente in care simti ca ai putea face diabet de la zambetul mieros pe care il afisezi, alte momente sunt acelea in care te infoi ca un leu ca sa-ti aperi afacerea. Treci peste prieteni, peste familie, uneori, lasi in urma cele mai solide crezuri pe care le-ai avut vreodata. Pentru ca viata, cu toata frumusetea ei, te pune in niste situatii pe care n-ai avut cum sa le prevezi atunci cand ti-ai setat busola moralitatii.

E greu sa pastrezi niste principii intr-o lume care pare condusa de ura si interese. In care prietenia nu mai e decat de complezenta, cu o tehnologie ce ne ofera falsi sustinatori si cu parteneri de afaceri care cu greu se dovedesc a mai fi loiali. (normalitatea unui parteneriat loial e atat de rara incat atunci cand o gasesti, tinzi sa crezi ca e supranaturala)

Cred ca asta e cel mai mare pariu pe care il putem lega cu astrele: sa ne tinem de principiile noastre atata timp cat simtim ca, datorita lor, suntem niste oameni mai buni.


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *