Prolog – Festivalul Dramaturgiei Româneşti 2015

sala teatru aplauze Cred că Timişoara e singurul oraş din ţară care are un festival de teatru în două părti: FEST – FDR. Adică Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti.

Festivalul Dramaturgiei tocmai a început (15 – 22 aprilie 2015) – a XX-a ediție a singurului festival din România dedicat dramaturgiei românești, în timp ce FEST e în aprige pregătiri (6 – 13 iunie 2015 – şi recunosc cu mâna pe inimă ca îl aştept mai mult decât am aşteptat FDR-ul). Noutatea acestei ediţii de FDR e festivalul în festival care se numeşte The Art of Ageing, un mix pentru aprofundarea legăturii dintre teatru şi ştiinţă.

Sunt un spectator simplu de teatru, aşa ca pentru anul ăsta mi-am ales spre vizionare nişte spectacole care să mă relaxeze, mai degrabă decat să-mi pună prea tare neuronii la treabă. E o perioada cu multe hopuri de trecut, aşa că serile dedicate teatrului e de musai să fie liniştitoare. În plus, oferta de anul acesta conţine nişte spectacole pe care le-am mai văzut, dar la care i-am trimis pe alţii să se bucure aşa cum m-am bucurat eu.

Aşadar, din programul FDR 2015, voi merge să văd “Amintiri din epoca de şcoală” (de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, Asociația ADO București – Luni, 20.04, 17h, Studio UȚU), “În parc” (un spectacol de Radu Iacoban, Godot Café-Teatru, București – Marți, 21.04, 17h, Studio UȚU) şi, desigur, concertul celor de la Subcarpaţi + Orchestra, cel care încheie festivalul din aprilie (şi care e de vreo săptămână sold out).

Pentru cei care caută recomandări, le spun că azi se joacă “Maria de Buenos Aires”, un spectacol – eveniment minunat de frumos (de Astor Piazzolla/Horacio Ferrer, regia Ada Lupu, Teatrul Național Timișoara – Sâmbătă, 18.04, 21h, Sala 2); duminică, “Amalia respiră adânc” ( de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu, Teatrul Național Cluj – Duminică, 19.04, 17h, Studio UȚU) şi un spectacol pe care l-am vazut anul trecut la FNT, “În trafic” (un spectacol de Alina Nelega, Teatrul Național Târgu-Mureș – Duminică, 19.04, 21h, Sala 2).

Aşa, ca o mândrie a mea, anul ăsta e primul an în care voi flutura cu mândrie acreditarea de festival timişorean. Drept urmare, ne mai citim cu veşti din FDR, în aşteptarea FEST-ului care anul trecut a fost unul de-a dreptul spectaculos.


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *