Să ducem după noi şi un strop de umanitate

shutterstock_211989103 Din scurtele gânduri trecătoare ale unei zile, azi l-am ales pe ăsta: oamenii uită lungul şir de bine făcut de alţii pentru ei atunci când se simt suficient de stăpâni pe ceea ce au învăţat. Sau, mai altfel spus, cunoscuta vorbă “pune-l pe om şef şi o să-ţi dai seama cine e”.

Din experienţa mea (am fost şi eu omul ăla ajuns şef care n-a ştiut să se poarte cu subalternii), situaţia ideală e aceea în care realizezi că niciodată nu te poţi opri din învăţat. Ca niciodată nu e bine să te consideri mai bun decât ăla care şi-a luat din timp să te înveţe să fii mai bun. Chiar dacă eşti mai bun.

A fi om înseamnă, în mare măsură, cunoaşterea (şi, bunăoară, aplicarea) unui principiu estenţial: niciodată nu întoarce spatele oamenilor care te-au sprijinit. Oricât de mult ai crescut, oricât de bun crezi că eşti. Asta pentru că omul care odată te-a sprijinit nu e în stare să-ţi facă, cu adevărat, vreun rău şi te va sprijini în continuare, în ciuda atitudinii tale. Cel care te sprijină e cel care crede în tine la un moment dat. Iar cei ce uită asta sunt “demni” de uitare cu totul.

A existat un om, odată, care m-a ajutat să fac nişte lucruri. Îmi devenise prieten, ne cunoşteam cu tot cu marile noastre defecte. La o răscruce a prieteniei, am ajuns să contest tot ceea ce omul ăsta făcuse pentru mine. I-am întors spatele, am spus măscări dintr-un soi de orgoliu rănit care n-avea nicio legătură cu realitatea. Am greşit imens, insă acel om, (pentru ca era “the better person” dintre noi doi) a ales să aştepte o vreme, apoi să vorbească cu mine cel mai sincer şi prieteneşte posibil. Până la urmă, după vreun an şi ceva, totul s-a terminat cu bine, dar cred că ăsta e un caz fericit.

De cele mai multe ori uităm să fim umani şi alegem să aducem noroi acolo unde altădată ne era bine şi cald; unde primeam sprijin necondiţionat. Iar în business asta e situaţia care ne permite să creştem, dar viaţa nu e toată numai un business şi te va lovi exact atunci când te crezi mai stăpân pe tine. Falsitatea va fi descoperită. Întotdeauna, fără exceptie.

Foto: Human Being by Shutterstock


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *