Si in ziua 4 am ajuns in Maramures

Suntem in rai, fix acum. Pentru ca nu stiu cum sa explic altfel faptul ca un copac inflorit sta langa o intindere mare de zapada, iar noi ne plimbam de colo-colo in tricourile noastre albastre, respiram aer curat si ne minunam de soarele pe care, din nou, l-am avut alaturi toata ziua.

Azi, poate pentru prima data de cand particip la marea excursie de redescoperire a Romaniei, am inteles cu adevarat de ce e atat de important ceea ce facem. De ce azi? Azi am vizitat Memorialul victimelor comunismului de la Sighet. Azi am plans citind pe peretii inchisorii numele celor care au murit doar pentru ca au fost niste romani drepti intr-o tara condusa de niste oameni nedrepti. Azi am stat in celula in care a murit Gheorghe I. Bratianu, azi am vazut celula neagra in care erau aruncati detinutii “recalcitranti”. Am stat in camera in care un radio Gloria vechi anunta emisiunile Radio Europa Libera si am vazut numele medicilor incarcerati peste tot in tara.

La iesirea din inchisoarea transformata in muzeu am simtit o mare apasare. Povestile infioratoare traite de cei care au fost inchisi pentru ca voiau sa traiasca intr-o tara libera mi se par mult peste orice rau as putea sa traiesc eu in viata. Ei au stiut ce risca, au stiut pentru ce lupta, iar mie mi se pare ca toate idealurile lor sunt terfelite de cei care blestema numele tarii asteia, valorile ei, cultura si tot ce inseamna identitatea romaneasca.

Toti acei oameni, mii, care au murit pentru ca au crezut in ceva mai bun, raman pomeniti doar pe peretii inchisorii de la Sighet, pentru ca noi am uitat de ei. Toti acei oameni inchisi in baza celebrului articol 209 din Codul Penal (care pedepsea “uneltirea contra ordinii sociale”) vor ramane sigur in amintirea celor care au trait o parte din atrocitatile comuniste sau de cei care mai viziteaza Memorialul. Majoritatea romanilor, insa, i-a uitat, iar grija fundamentala a majoritatii este cum sa achizitioneze o masina mai buna sau un apartament mai scump.

Redescopera Romania inseamna, de fapt, o incercare timida de a impulsiona romanii sa-si redescopere cultura si trecutul, pentru ca numai impreuna putem construi ceva pentru viitor. Lupta impotriva comunismului a inceput inca de la mugurii comunismului in tara asta si a durat pana la revolutia din ’89. Lupta impotriva mediocritatii si a miserupismului vizavi de Romania ar fi trebuit sa inceapa deja, insa suntem mult prea putini cei care mai credem intr-un viitor si mult prea multi cei care prefera sa ignore.

Ne-ar fi mult mai simplu decat predecesorilor nostri, ca ar trebui doar sa ne pese. Atat si nimic mai mult. Sa incepem sa ignoram ignorantii si sa luam la pas tara asta, in incercarea de a vedea ce e bun in ea si nu doar ce e rau. Eu azi am mers pe o sosea incredibil de rupta, dar m-am bucurat de fiecare moment: Maramuresul e spectaculos, iar padurile prin care am trecut, muntii cu zapada din zare si raurile curate pe care le-am vazut au meritat tot efortul.

Azi mai mult am privit decat am pozat, dar cateva fotografii puteti vedea pe Facebook si Picasa. Enjoy!

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR,DaciaRomtelecomParalela 45si Muzeul National al Taranului Roman.


4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *