Timisoara la Ideo Ideis

ideo Cand am venit pentru prima oara la Ideo Ideis, in 2011, nu cunosteam pe nimeni aici. Nici din echipa de organizare, nici alti prieteni bloggeri nu mai erau in zona; era mijlocul saptamanii, iar eu ajunsesem dintr-o pura intamplare la festival: imi exprimasem pe Twitter dorinta de a ajunge vreodata sa vad minunea de festival, in cateva ore am primit e-mail de la PR Managerul festivalului (Nico Gavrila), in ziua urmatoare eram in tren, in drum spre Alexandria. Singurii timisoreni care mai erau la festival faceau parte din trupa liceului C. D. Loga, Hooleelogans pe numele lor de scena. (din 2011 n-au mai fost deloc; din cate stiu, coordonatorii n-au mai putut sa se ocupe cum trebuie de trupa si n-a fost nimeni care sa le ia locul inca; sper ca asta sa se schimbe in urmatoarea perioada)

Acum, trei ani mai tarziu si a patra editie consecutiva la care particip, ma uit in programul festivalului si vad ca aproape fiecare zi din festival are cate un timisorean in program. Miercuri, la “Seara Povestitorilor”, vine Horia Colibasanu, unul dintre cei mai buni alpinisti ai lumii in momentul de fata. Pe Horia l-am cunoscut in urma cu doua luni, am stat de vorba vreo doua ore si ceea ce-mi amintesc despre el e asta: determinarea pe care o transmite prin fiecare cuvant spus; iubirea pentru munte, respectul pentru felul in care isi apara pustietatea. La cum il stiu, va capta mintea liceenilor prezenti la festival prin pasiunea cu care isi povesteste expeditiile.

Joi, tot la “Seara Povestitorilor”, vor vorbi Andreea Iager-Tako si Norbert Tako, adica ai nostri Ţuca si Tako de la PLAI Festival. Povestile inceputurilor PLAI si Ideo Ideis sunt asemanantoare: si unii si ceilalti au inceput in 2006, si unii si ceilalti erau niste copii atunci cand au hotarat ca vor sa faca ceva mai mult pentru comunitatea in care traiesc, si unora si celorlalti nimeni nu le dadea vreo sansa de supravietuire. Iata ca, 8 ani mai tarziu, si unii si ceilalti au ajuns la cea de-a noua editie a unor festivaluri care au crescut, au modelat caractere, au schimbat perceptii si, intr-un fel numai al lor, au reusit sa schimbe putin lumea, s-o faca una mai buna.

In sfarsit, Luni, pe 25 august, “Ferma animalelor”, spectacolul celor de la Aualeu Teatru din Timisoara, se va juca pe scena alternativa de la Conciato. Un spectacol parca facut special pentru festivalul asta (desi in Timisoara se joaca de multi ani), poveste cu talc, exact asa cum sunt toate cele ce vin aici, la Alexandria, an de an, sa mai puna o caramida in formarea tinerilor care isi doresc mai multe de la adolescenta lor (in afara de chefuri si distractie). Mai bine zis, tineri care vor sa combine invatatul cu distractia in asa fel incat sa nu piarda nimic important din ceea ce se intampla in jurul lor.

Aseara, portile Ideo Ideis s-au deschis intocmai ca bratele unei familii care te imbratiseaza la revenirea acasa. Sarutul mamei a fost inlocuit cu imbratisarile tuturor celor care au muncit un an intreg pentru ca noi sa ne bucuram de atmosfera incredibila de aici, de la Alexandria. “Mai mananca si tu, ca esti prea slaba” al tatei s-a transformat in “Ce-ti aduc de mancare?” spus de Adi, ospatarita de la terasa Conciato care a avut grija de noi si anul trecut. “Ti-am luat o carte de ziua ta” al sora-mii a fost “Ti-am schimbat numele de familie de pe badge, acum te cheama Oltea Ideis, ca esti din familie” spus de Alex, Nico si Mira.

A inceput editia a noua de Ideo Ideis. Iar eu sunt toata numai un zambet, de dimineata pana seara.

Mai puteti urmari Ideo Ideis pe blog, pe Facebook, Twitter si Instagram.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *