Unde putem urmări LEGAL filme și seriale
|Încerc, pe cât posibil, să urmăresc filme în mod legal. Până nu demult, asta era o provocare în Romania. Pe de o parte, pentru că nu există un cadru legal foarte clar care să pedepsească download-ul de filme, pe de altă parte pentru că nu aveam niște platforme VOD (Video On Demand) care să merite banii. Profitam cât puteam de festivalurile la care mergeam, mai vedeam câte un film la mall și cam atât. Oricum, în urmă cu doi ani am luat decizia de a nu mai urmări seriale (excepție făcând House of Cards, Kevin Spacey e un actor prea bun ca sa trec serialul ăsta cu vederea), așa că, pentru mine, a fost totul mult mai simplu.
Finalul de 2015 și începutul de 2016 pare că mai diminuează din problema lipsei de platforme VOD în România, drept urmare avem câteva locuri faine, unele gratuite, altele pe bani. N-o să zic aici despre HBO GO, Voyo sau Digi Play, acestea sunt destul de cunoscute la noi. Le-am încercat, sunt ok, dar avem și alte variante cu oferta mai bună.
E o platformă gratuită, pe care poți vedea filme românești, lung sau scurtmetraje. Filme noi, dar și filme vechi, lucru care mă bucură nespus. Spre exemplu, în oferta curentă este filmul „Moromeții” (1987), „Killing Time” (2012) sau „Principii de viață” (2010). Și multe altele.
Cinepub e o platformă susținută de Scena9 (hotspotul cultural al BRD), împreună cu care se face o istorie alternativă a cinematografului românesc, ceva foarte fain de urmărit dacă ești interesat de acest fenomen în Romania.
E o platformă pentru iubitorii filmelor de artă sau ale cinematografiei europene. Filme vechi și noi, e un vis platforma asta. Multe detalii găsiți la Ana-Maria Onisei, care a scris un articol foarte documentat despre Mubi.
Daca dați click pe link-ul ăsta, primiți gratuitate timp de o lună și primesc și eu căteva zile în plus de gratuitate. Oricum e bine, intenționez să plătesc abonamentul lunar, mi se pare un preț bun de tot pentru ceea ce au în ofertă.
De ieri, 6 ianuarie, Netflix poate fi accesat și din Romania. Încă nu există subtitrări în română (dar cele în engleză sunt foarte bune pentru cei care au studiat engleza măcar până în timpul liceului), nici oferta de filme nu e încă foarte variată, dar există multe documentare faine pe care intenționez să le devorez în weekend. Eu am ales abonamentul cel mai mic (7,99 euro/lunar), fără HD și alte minuni, pentru mine e perfect.
De ce nu există House of Cards pe Netflix în România, citiți la Eftimie.
Asta-i o platformă gratuită pentru iubitorii de documentare. O grămadă de subiecte abordate, e – literalmente – un loc pentru toată lumea. L-am descoperit în urmă cu patru ani și sunt mai mult decât încântată. Nu există subtitrări în română, sunt filme – în general – de pe Youtube, la care există posibilitatea subtitrării în engleză.
Sper să vă folosească informațiile astea și să începem, încet, să renunțăm la a pirata filme și seriale. Da, e greu când alternativa e gratis și (uneori) mult mai comodă, dar ziceam că schimbarea trebuie să vină din noi. Nu?
Foto: Video On Demand by Shutterstock
Tweet