Si…cum ii treaba asta cu bloggerii care muncesc?

Prietenii mei offlineri nu inteleg in ruptul capului cum naiba traiesc eu din blogging si activitati conexe. Redau un dialog purtat zilele trecute cu una din prietenele mele.

Ea: Nu inteleg. Adica tu te plimbi, altii iti platesc plimbarile si mai si faci bani din asta?

Eu: Ceva de genul. Adica nu neaparat pentru ca scriu despre ei, ca si companie, ca si furnizari de servicii. De cele mai multe ori sunt platita pe campanie, pe ideile pe care le am pentru ca o companie sa fie mai bine reprezentata in online.

Ea: Pai si ideile astea? De unde vin? Sau cum ajungi la ele?

Eu: Nu stiu sa explic exact. Pur si simplu ma gandesc la ce mi-ar placea mie sa vad din partea unei companii si propun niste chestii care m-ar putea angrena si pe mine in campania lor.

Ea: A, si dupa aia?

Eu: Pai dupa aia tre sa si punem in practica ideile alea. De cele mai multe ori ajut la crearea de continut (adica la a pune in scris cat mai clar ceea ce vrea compania sa faca), se scrie proiectul, se face calculul de buget, se face campania, follow-up, de astea.

Ea: Inseamna ca nu-i chiar asa de simplu. Pare complicat rau. Mie mi se parea ca tu scrii niste chestii si gata, asta-i tot.

Eu: Nu-i chiar simplu. Chestiile alea despre care zici se numesc advertoriale si reprezinta maxim 10% din tot ce fac.

Amu, radem si glumim, dar blogging-ul din ziua de azi nu mai seamana cu ceea ce se intampla acum vreo 2-3 ani. Bloggerii de acum pleaca la plimbare, merg la evenimente, isi fac ei evenimenele lor, chestii care le plac si ii fac sa se simta bine. Bloggerii de acum se implica activ in campanii, merg la agentii sau companii si isi prezinta ideile cu convingere, in asa fel incat companiile sa investeasca serios in propunerile lor.

Cand m-am hotarat sa-mi las jobul traditional pentru online, am fost constienta ca trebuie sa investesc pentru mine si viitorul meu. Am fost la evenimente pe care le-am platit (total sau partial), am creat alte evenimente pe care tot eu le-am platit, mi-am pus timpul la dispozitie pentru oameni si am incercat sa fiu peste tot, sa cunosc cat mai multi oameni din industria asta. La un moment dat, m-am pus chiar la dispozitia unor organizatori de evenimente, sa fiu soferul uneia dintre conferintele lor, pentru ca in felul asta urma sa ii conduc de la/spre aeroport si prin oras pe speakeri si puteam sa stabilesc o legatura cu ei, informala.

Bobby spunea la un moment dat ca pentru a reusi in online trebuie sa nu iti fie teama de ridicol, iar asta a fost una dintre cele mai mari provocari ale mele, cine ma cunoaste stie ca am un orgoliu imens, de director, deh :) O alta provocare a fost auto-educarea in a stabili un program atunci cand nu mai aveam niciun program, cand nu mai era necesar sa ma trezesc dimineata pentru a merge la birou si cred ca asta a fost cel mai greu lucru dintre toate: sa ma trezesc dimineata la maxim ora 9 si sa muncesc in bucataria proprie. Am reusit in mare masura, desi sunt zile in care nu ma pot trezi inainte de 10.30, dar asta inseamna ca stau treaza pana la 3-4 dimineata, cumva trebuie sa se compenseze somnul in plus.

Acum ceva timp a fost prezentat la Antena 3 (cred), un filmulet cu si despre pro-bloggerii din Romania, in care erau prezenti toti cei care deja au afaceri serioase in online. Frumos materialul, n-am ce zice, dar momentul de soc a venit atunci cand vocea din off spunea: “se trezesc la amiaza si fac cateva mii de euro pe luna din blogging.” Sa mi-l aratati mie pe ala care face bani (seriosi) din online si se trezeste la 12, ca-l mananc, jur.

Muncim mult, insa spre deosebire de oamenii care merg zilnic la birou, noi n-avem motive sa ne plangem. Suntem aici pentru ca am ales, suntem aici pentru ca am vrut foarte tare, suntem aici pentru ca am investit bani si timp deopotriva. Si mai suntem aici pentru ca am avut langa noi oameni care ne-au sprijinit (adica jumatatile noastre) si care au inteles ca a ne petrece timpul in fata calculatorului nu inseamna ca ni-l pierdem, ci inseamna ca vrem sa construim ceva. Suntem aci pentru ca am tras cativa ani sa fim aici si greul abia de acum incepe.

Iar celor care spun ca suntem niste paraziti care se plimba inutil pe interneti le fac o singura sugestie: hai sa facem schimb de joburi o saptamana si apoi sa tragem concluziile.


25 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *