Cluj, ce s-a intamplat?
|La momentul la care am inceput sa scriu acest articol, sesiunea de pitching Startupdays de la Cluj nu este incheiata. Suntem 15 oameni in sala, alti oameni suna si isi anunta prezenta, dar e aproape cu o ora si jumatate intarziere fata de ora anuntata in program.
Ma asteptam ca macar oamenii care s-au inscris pe site-ul Startupdays sa participe. Ma asteptam ca macar oamenii care s-au declarat incantati de faptul ca ne deplasam pana la Cluj, sa fie aici. Ma asteptam ca, fiind vorba de Cluj, sa avem proiecte indraznete, frumoase, care pot fi dezbatute si ajutate sa ajunga niste afaceri online.
In schimb, nu ma asteptam sa am nevoie de un Aspacardin, ca mi-a crescut tensiunea de la lipsa de punctualitate a clujenilor. Si de la lipsa de reactie, si de la lipsa de interes. Cineva ne spunea mai devreme ca nu am reusit sa stimulam interesul oamenilor din Cluj. Eu sunt foarte curioasa cum pot fi stimulati acesti oameni. Au vrut sa venim la Cluj? Am venit. N-am cerut bani pentru participare, ba din contra, le-am oferit ocazia de a arata ca pot sa aiba idei bune si profitabile, plus ca le-am adus un finantator care sa dea bani unei idei care merita.
Da, e un post incredibil de personal. Nu stiu care e parerea colegilor mei din organizarea Startupdays, probabil ca o sa aflu, la fel ca si voi, dupa ce le citesc gandurile, atunci cand le vor scrie.
Concluzia? Nu stim sa fim punctuali. Nu stim sa aratam respect, atunci cand ne angajam sa facem ceva. Nu stim sa profitam de sansele care ni se ofera, pentru ca ne place mai mult sa ne plangem decat sa facem ceva cu adevarat. Cerem, dar cand ni se da, nu stim ce sa facem cu ceea ce ni se da, asa ca dam la o parte si continuam sa ne smiorcaim.
Ne meritam soarta. Toti.
PS: atitudinea unor oameni (de fapt, unul singur) care au participat la aceasta sesiune de pitching, m-a facut sa regret venirea la Cluj. Dar, mai detaliat, in postul urmator.
Tweet
La Oradea a fost aiurea, la Sibiu la fel si acum la Cluj se pare iar ca nu-i bine. In fine, nu am fost(si nici nu m-am anuntat) la niciun eveniment asa ca nu-mi pot da cu parerea. Totusi, mi se pare ca trebuie analizate cauzele esecului si inteles ca publicul tinta e ultimul vinovat.
Poata ca-i o prostie sa faci un eveniment de genul asta cand toti studentii de la poli si info sunt in vacanta sau in sesiunea de restante. Poate ca lipseste partea cu “YOU CAN WIN SOMETHING!”. Poate lipseste un vorbitor important din .ro care sa adune lumea. E greu sa motivezi pe cineva sa-si prezinte proiectul personal inainte sa fie lansat.
Cat despre intarzieri, nu ma mir deloc. Clujenii sunt mai lenesi si voi ati facut evenimentul defapt in afara orasului.
Se vorbeste prea mult si se face prea putin. Sunt zeci de conferinte cu mii de idei despre o industrie care nu prea exista. Cred ca tre sa muncim intens prin birouri si sa vorbim dupa primele rezultate.
Oricum, sper ca nu-i cu suparare:)
Spor!
Filip Chereches-Tosa, oare? http://twitter.com/filipcte
mno, noi astia din ardeal ne miscam mai incet. nu e de la faptul ca avem 2 neuroni, noi gandim mai adanc
La Oradea n-a fost aiurea deloc. Am avut un juriu fain si idei bune. La Sibiu a fost si mai fain, din punctul de vedere al interactiunii intre oamenii de acolo (juriu, public si manageri de proiect).
Poate ca lipsesc multe lucruri, dar, in primul rand, lipseste vointa, si asta nu din partea noastra..
Noi am facut evenimentul langa Polus Mall, care a fost plin datorita campionatului de gatit in aer liber (sau cum ii spune). Daca unii au ajuns pana acolo, ma indoiesc ca era atat de greu pentru altii sa vina pana aici. Am dat 10 lei pe taxi, din centru, si, daca n-ar fi avut cu ce sa ajunga, era suficient sa spuna, si mergeam dupa ei.
@de ce?, bingooo! :))
@Arhi, da, adevarul e ca si io ma misc cam incet. Hai Ardealu’!!! :))
V-ati pus intrebarea ca poate a fost idee nu tocmai stralucita sa puneti la inceputul programului o “reclama”? Daca o companie vine cu o prezentare pentru secretare in fata unor oameni nu prea neinteresati de tehnologiile lor si care sa recunoastem merita mai mult decat o conferinta video cu un “evanghelist”, n-ai nici un motiv sa o iei personal ca oamenii au gasit alte chestii de facut.
Oamenii pe care ii doriti sa participe la pitching prefera sa munceasca la proiectele proprii (si fac o treaba foarte buna de obicei) mai mult decat doresc sa caute finantare. Cei mai putini capabili au nevoie de ajutor, de asta nici un proiect bun azi. Asta-i viata. Poate era mai multa participare si interes daca se punea accesul pe networking si sprijinul dat de specialisti pe partea de mentoring, mai putin pe posibilitatea de a castiga niste bani pentru o idei.
Anyway, n-a fost chiar asa de rau :). Pacat de proiectele slabe, dar felicitari pentru organizare 😉
@Stefan, evanghelistul Microsoft a intrat la ora 14 si un pic, adica dupa ce s-a prezentat juriul, publicul si prima idee. In plus, BizSpark e un program facut special pentru start-up-uri online, deci mi se pare normal sa fie prezent in cadrul unui eveniment de genul asta.
Cat despre mentoring…juriul fiecarui oras a facut asta si s-a explicat foarte clar ca proiectele vor fi sprijinite, mai ales prin idei de la altii, pentru ca asta inseamna pitching, de fapt.
Multumesc pentru feed-back.
Stefan, sa crezi ca intalnirile astea sunt facute sa-i ajute pe cei mai putini capabili e total fals. Crezi ca vre-un investitor o sa investeasca intr-un proiect sau intr-un om in care nu crede, sau pe care il considera nu foarte capabil? Intr-adevar in Ro, o mare parte din oamenii care ar trebui sa vina sa-si prezinte ideile sau proiectele stau ascunsi, dar asta e datorita unor idei preconcepute, si nu pt ca nu au nevoie.
Un eveniment de genul asta nu inseamna doar ca poti castiga niste bani. Poate sa insemne si validarea ideii pe care o ai. Tocmai asta e greseala pe care o fac in general oamenii care muncesc la proiectele lor – stau in barlogul lor si butoneaza 6 luni – 1 an (asta in cazul in care ies vreodata) si dupa ies afara si surpriza!, nimeni nu (mai) are nevoie de proiectul lor.
Si sa afirmi ca n-ai nevoie de finantare…. Hai sa fim seriosi – te minti singur. Daca tu ca antrerenor consideri ca n-ai nevoie de finantare pt afacerea ta, cred ca e mai bine sa inchizi pravalia si sa te apuci de altceva (sfat prietenesc ca sa nu mai pierzi degeaba timp, bani si neuroni). Exista intr-adevar cateva startup-uri “minune” care ajung sa creasca intr-o luna cat altii in 12, incat sa se poata autofinanta, dar astea sunt extrem de rare. Finantarea asta te ajuta pe tine ca antreprenor sa te focusezi pe dezvoltarea echipei si ideii tale fara sa trebuiasca sa pierzi timp pretios scormonind dupa bani sa ai cu ce plati si luna asta salariile si facturile restante.
Asa ca faptul ca nu vin oameni sa-si sustina ideile, sau ca ideile prezentate sunt proaste, se datoreaza pur si simplu lipsei de culturi antreprenoriale:
– ne e frica sa ne sustinem ideea in fata unui public, ca poate ne facem de rusine
– nu cerem finantari pentru ca ni se pare sub demnitatea noastra sa mergem sa cersim bani
– nu cerem sfaturi si pareri pt ca noi stim mai bine
– iar cand totusi indraznim sa iesim in public, venim total nepregatiti, fara informatii concrete, dar totusi avem pretentii fanteziste, pentru ca stim ca ideea noastra valoareaza milioane de euro.
Si daca totusi nu te-am convins, te provoc sa-mi enumeri 10 oameni capabili (romani) ale caror proiecte (nefinantate) au un impact major in web sau i-au imbogatit pe proprietari.
Ma consider un tip destul de binisor informat, e drept nu foarte, nu citesc ziarele locale si nici nu ma uit la stirile locale, citesc ziarul financiar, putin hotnews.ro. Eu nu am auzit de evenimentul asta. Desi cred ca ati facut destula publicitate poate nu ati ales canalele potrivite pentru zona Clujului. Nu vreau sa critic doar sa dau un feedback. Cred ca la esec a contribuit si lenea de antreprenoriat sau chiar frica de esec, trebuie sa ai ceva vina in perioada asta sa iesi cu ceva in fata.