Bloggerii scriu/nu scriu. Cu exemple.
|Pe scurt: se fac evenimente, campanii, mai scurte sau mai lungi. Evenimente de cateva ore, de o zi, de 3, de o spatamana. Problema care se pune: trebuie sa scrie bloggerii ca au participat sau nu trebuie sa scrie? Eu dau exemplele. Voi trageti concluziile, ca eu le-am tras pe ale mele.
1. Anul trecut. Eveniment mare, frumos, multa lume din blogosfera. Printre care si eu. 3 zile, alt oras, cazare, masa si distractie. Am scris inainte, n-am scris dupa. Foarte rau am facut, si acum imi pare rau de chestia asta.
2. Anul trecut. Eveniment mare, frumos, multa lume din blogosfera. A scris TOATA lumea, mai putin doi oameni de la care cu totii se asteptau sa scrie, ambii “invitati din strainatate”, deci cazare, papa, bautura. Am considerat ca e rasplata pentru ca eu nu am scris despre evenimentul pomenit la punctul 1.
3. Anul acesta. Eveniment mare, frumos, multa lume din blogosfera. A scris TOATA lumea, mai putin unul dintre participantii “invitati din strainatate”. Da, toti ne asteptam sa scrie, mai ales ca e boboc in ale invitatiilor la eveimente de anvergura. Dupa cazare, masa si bautura, a livrat…nimic.
Repercursiuni? Daca as fi organizatorul primului eveniment despre care am pomenit, nu m-as mai chema niciodata la un eveniment.
Urmatoarele 2 evenimente pomenite m-au avut ca si co-organizator. N-o sa-i mai chem niciodata pe cei care n-au stiut sa scrie dupa eveniment. Sau macar inainte.
Concluzia? Scrieti sau nu, liste exista. Toata lumea isi tine cate o lista de aia in care sunt trecuti toti cei care n-au chef sa livreze. Si noi (bloggerii) si ei (reprezentantii agentiilor/companiilor) tre sa facem bani.
Crudul adevar. Sa nu va mirati daca nu va mai cheama nimeni nicaieri.
PS: “a scrie” poate sa insemne si acoperirea evenimentului pe celelalte retele sociale (Facebook, Twitter). Toti organizatorii de evenimente profesionisti tin cont si de asta.
Tweet
Mi-a luat si mie ceva timp sa inteleg, dar adevarul e ca majoritatea organizatorilor de evenimente pe cheama pe tine, ca blogger, intai pentru audienta si modul de a scrie. Pentru tine asta inseamna content nou pe blog, iar pentru organizatori… expunere in online.
Toti am vrea sa fim platiti sa venim la evenimente, doar ca sunt prea multe evenimente si prea putini bani …
Cred ca tine de noi sa ne facem posturile despre evenimente cat mai atractive. Doar de aia se cheama ca suntem bloggeri, ca stim sa fim creativi si ne cunoastem cititorii. In continuare cred ca invitatiile la evenimente se accepta si tinand cont de cititorii tai si de ceea ce ai scris pana in momentul invitatiei
“Repercursiuni? ” …
Mie normal mi se pare ca bloggerii sa scrie. Vorba ta, m-am chinuit sa fac un eveniment, am nevoie de feedback. Daca ti-a placut poti scrie cat o fost de fain, ce ti-a placut, iar daca nu ti-a placut poti scrie un articol de bun simt in care totusi sa gasesti cateva elemente pozitive pe care sa le imbraci intr-o critica constructiva. Daca ai talent vei sti cum sa scrii.
Cei care nu scriu, dupa mine, sunt dintr-aia care sunt lenesi, putori, care se cred vedete. Pai daca respectivii considera ca evenimentul nu merita mentionat pe blogul lor, ca nu se incadreaza in tema blogului si ca nu i-ar interesa pe cititori, atunci dupa ce s-au mai dus la respectivul eveniment, de ce au mai acceptat invitatia? Ca totusi in invitatie li se spune despre ce fel de eveniment e vorba, nu e ca un blind-date, nu?
Si inca o chestie ce mi-am adus-o aminte mai nainte, dand cu aspiratorul.
Si dintre bloggerii care scriu despre evenimentele la care sunt invitati, unii mi se pare ca scriu un pic pe langa. Adica in loc sa primeze evenimentul ei scriu despre cum s-au intalnit acolo cu alti bloggeri si ce fain o fost ca au mers ei la baute. Adica cum? Si anul asta la multi bloggeri am vazut chestii dintr-astea. Pe mine ca organizator m-ar enerva asa ceva. Adica e bine ca s-au simtit bine acei bloggeri, dar nu faptul ca s-au intalnit cu totii la o bauta ar trebui sa fie mai important. Adica asta o pot face si acasa la ei.
Un exemplu clar despre cum mie nu mi-a placut e de anul trecut, Redescopera Romania. Mi s-a parut tare interesanta campania si am urmarit-o pe doua bloguri la vremea respectiva (nu pe al tau, ca, sincer sa fiu, si cu toata rusinea, de al tau blog am aflat doar dupa ce ne-am vazut la Alba Iulia anul asta). Ei, si erau doi bloggeri din astia mari pe care ii citeam. Fiecare articol continea doar o enumerare a locatiilor in care au ajuns si apoi tot felul de povesti cum cineva din grup nu a mai avut baterie la laptop, cum cineva a cantat pe drum, in masina, o piesa de la nushce formatie, cum un altul cand au ajuns la nushce biserica a facut planking si alte rahaturi de genul asta. Deci nimic interesant pentru mine, cititorul, despre Romania si locatiile vizitate. Nimic. Si chiar mi se parea o bataie de joc, nu de alta dar m-am dus si eu prin tara in mini-excursii (pe banii mei), si am vazut locuri faine cu oameni faini si am scris, si la mine pe blog si pe un site de turism, dar mama draga, am pus informatii utile pentru cititor, nu am scris despre o vanzatoare de la un chiosc care nu mi-o dat corect restul si ca asta mi-o stricat ziua. Si ma tot minunam cum acei bloggeri tratau cu asa neseriozitate campania Redescopera Romania, care trebuia sa fie o chestie faina. Si ma intrebam de ce nu ii zgaltaie un pic sponsorii sa ii trezeasca la realitate.
Parerea mea e ca si cei care scriu total pe langa ar trebui sa fie pe lista de care zici tu. Sincer. Desi companiilor cred ca le e un pic cam frica, se tem de articole negative de la respectivii daca vad ca nu mai sunt invitati.
Zic si eu.
Redescopera Romania e un proiect special. E normal sa existe o enumerare a locurilor prin care se trece (se viziteaza si cate 10 locuri/zi, tocmai pentru a atinge cat mai multe dintre obiective. Nu e deloc usor sa te afli printre cei care viziteaza cate o bucata de Romania in 5-6-7 zile. Apoi, bloggeri fiind, e normal sa mai strecoare si cateva povesti despre colegii de drum. Pana la urma, asta inseamna excursia: obiective istorice si comunitate
Normal ca trebuie sa scrie, daca pentru asta au fost invitati. Hai, sa zicem ca e mai greu cu contracte, intelegeri scrise, chestii. Dar un soi de cod deontologic, niscai reglementari de bun simt, chiar nescrise, nu-s? Intreb si eu, nu dau cu parul… 😉
Eu zic doar ca ce citeam pe respectivele bloguri erau mai mult articole de socializare, nu despre turism, nu despre Romania. Eu unul asa le-am simtit.
Am preferat sa nu-mi dau cu parerea despre conduita unui blogger dupa ce e invitat/participa la un eveniment, tocmai pentru ca nu am participat la foarte multe, insa dupa atatea deliberari, chiar cred ca ai dreptate. Am fost la cateva evenimente in calitate de blogger (multe pe plan local, Craiova) si pot sa spun ca mi s-a parut de bun simt sa scriu ce s-a intamplat acolo, fie ca a fost vorba de o simpla vizita la fabrica de bere locala sau chiar de PrBeta…
Acum, fiecare cu parerea sa, insa ar trebui sa ne gandim ca pr-istul cand te cheama, nu o face pentru ca ii e drag de tine, acesta vrea sa se adreseze indirect audientei blogului tau.. daca tu nu pomenesti despre eveniment, de ce sa te invite alta data ??
auraş, după cum am aflat, organizatorii ii cheamă pe unii bloggeri pentru că sunt vedete şi vor să se pună bine cu ei. nu ştiu care sunt ăia, dar poate vom afla.
mie personal mi se pare putina lipsa de bun simt sa nu zici nimic despre un evenimet la care ai fost invitat.
Eu nu stiu cum poti rezista sa nu scrii. Daca ma duc la un eveniment si mi-a placut foarte mult, scriu fix cand ajung acasa pentru ca am toate detaliile la indemana si sunt fresh in mintea mea. Daca o las pe maine, se mai pierd cateva chestii. D-apoi sa nu scrii deloc, e de naspa rau.
p.s: scriu si atunci cand papa, beutura si toate celelalte nu sunt incluse in protocol