De ce sa cumparati flori din florarii

Dupa ce-am trecut de triada aducatoare de spaime crunte barbatilor (Adica 14 februarie, 1 si 8 martie), preturile la flori s-au mai linistit putin, pietele si-au mai pierdut din clienti, iar florariile isi continua treaba ca si pana acum, ele n-au fost prea deranjate in perioada asta (nu ma refer la oamenii educati sa cumpere flori de la florarie, ci la marea masa a celor care cumpara flori din piata). Avand in vedere ca am lucrat cu flori cam doi ani si jumatate din viata, 16 ore pe zi, o sa va povestesc mai jos de ce e bine sa cumparati florile de la florarie si nu de la pietari. Desigur, nu vorbesc de florile de gradina pe care cate o batrana necajita le vinde la colt de strada, pe alea chiar va invit sa le cumparati, ii faceti femeii o bucurie si va alegeti cu niste flori care o sa fie proaspete mult timp in casa voastra.

Cat mai costa un trandafir?

Habar n-am, dar banuiesc ca mult, in vremuri de sarbatoare un fir ajunge sa coste, la comerciantii de strada, si 15-20 de lei. Pai si de ce costa atat de mult, in conditiile in care, la depozit, pretul/fir este intre 0,5 si 3 lei? (nu, nu glumesc, astea sunt preturile de depozit).

Explicatia e simpla. Majoritatea comerciantilor din piete prefera sa isi ia marfa (mai ales in perioadele de sarbatoare) de la alti comercianti en gros, majoritatea fara acte, care isi cumpara florile de calitate a doua din bursele de flori din Olanda. Calitatea a doua inseamna trandafiri taiati de o saptamana, care, in conditii normale de depozitare, ar mai avea termen de garantie inca doua saptamani, nu 21 de zile, cat este termenul acordat de crescatori.

Apoi, din cele 14 zile mai scadeti inca doua, cat face un camion de 20 de tone din Olanda pana in Romania. Preturile de achizitie variaza intre 5 si 15 eurocenti, la care se adauga transportul si un adaos de aproximativ 20%. La o cantitate de 20 de mii de fire de trandafiri, ganditi-va cam cat ar iesi. Dar nu asta voiam sa zic, ci faptul ca florile au o perioada de garantie din ce in ce mai mica, deci trebuie vandute rapid.

Problema apare in momentul in care florile sunt livrate catre comercianti. Din camionul-frig de 20 de tone, la care florile sunt tinute la o temperatura adecvata (niciun comerciant en-gros, oricata marfa la negru si-ar lua, nu isi permite sa transporte florile pe o distanta atat de lunga fara sa tina florile la 6-8 grade, cat e recomandat), florile ies la aer, cateodata la – 1 sau chiar – 15 grade ori, daca e vara, direct la 40 de grade cu plus. Si acolo raman. Rata pierderilor este imensa, cam 80%, iar comerciantii trebuie sa isi “scoata parleala” din cei 20% pe care chiar ii vand.

Din cauza depozitarii improprii, florile ajung sa se imbolnaveasca mult mai repede decat daca ar fi tinute la temperatura recomandata si asta e motivul pentru care, atunci cand luati un trandafir boboc din piata, o sa ajungeti cu el acasa si o sa vedeti ca in cateva ore bobocul e pleostit tot: ala nu e boboc, e un trandafir curatat de petalele bolnave, din care a mai ramas doar mijlocul. Mijlocul nu e niciodata foarte inflorit pentru ca trandafirii, de orice calitate ar fi, sunt taiati semi-imbobociti, tocmai pentru a rezista pana cele 21 de zile de garantie.

De ce sa cumparati de la florarii.

Florariile, cele mai multe dintre ele, au camere special amenajate pentru a tine florile taiate si verdeturile pentru aranjamente in conditii bune, recomandate si speciale, necesare florilor taiate. La o florarie nu o sa vedeti niciodata un trandafir curatat excesiv si nici alte flori cu sarme care leaga floarea de tulpina.

In plus, datorita pierderii mai mici pe care o au florariile si preturile sunt mai mici. Ceea ce se plateste in plus fata de comerciantii din piete e exact manopera de executare a buchetului, insa daca mergeti sa cumparati niste flori, pur si simplu, o sa vedeti ca sunt mult mai ieftine decat cele din piata, arata mai bine si rezista mai mult.

Nu m-as fi gandit niciodata sa scriu despre asa ceva daca nu auzeam in tren doua doamne care povesteau despre florile pe care sa le cumpere nush cui, cand ajung in Bucuresti. Cand am auzit “mergem la piata, ca-i mai ieftin”, am oftat. Si daca va plac povestile cu flori, mai am un sac plin din cei doi ani jumate de “florareasa” de depozit.


30 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *