De ce sa cumparati flori din florarii
|Dupa ce-am trecut de triada aducatoare de spaime crunte barbatilor (Adica 14 februarie, 1 si 8 martie), preturile la flori s-au mai linistit putin, pietele si-au mai pierdut din clienti, iar florariile isi continua treaba ca si pana acum, ele n-au fost prea deranjate in perioada asta (nu ma refer la oamenii educati sa cumpere flori de la florarie, ci la marea masa a celor care cumpara flori din piata). Avand in vedere ca am lucrat cu flori cam doi ani si jumatate din viata, 16 ore pe zi, o sa va povestesc mai jos de ce e bine sa cumparati florile de la florarie si nu de la pietari. Desigur, nu vorbesc de florile de gradina pe care cate o batrana necajita le vinde la colt de strada, pe alea chiar va invit sa le cumparati, ii faceti femeii o bucurie si va alegeti cu niste flori care o sa fie proaspete mult timp in casa voastra.
Cat mai costa un trandafir?
Habar n-am, dar banuiesc ca mult, in vremuri de sarbatoare un fir ajunge sa coste, la comerciantii de strada, si 15-20 de lei. Pai si de ce costa atat de mult, in conditiile in care, la depozit, pretul/fir este intre 0,5 si 3 lei? (nu, nu glumesc, astea sunt preturile de depozit).
Explicatia e simpla. Majoritatea comerciantilor din piete prefera sa isi ia marfa (mai ales in perioadele de sarbatoare) de la alti comercianti en gros, majoritatea fara acte, care isi cumpara florile de calitate a doua din bursele de flori din Olanda. Calitatea a doua inseamna trandafiri taiati de o saptamana, care, in conditii normale de depozitare, ar mai avea termen de garantie inca doua saptamani, nu 21 de zile, cat este termenul acordat de crescatori.
Apoi, din cele 14 zile mai scadeti inca doua, cat face un camion de 20 de tone din Olanda pana in Romania. Preturile de achizitie variaza intre 5 si 15 eurocenti, la care se adauga transportul si un adaos de aproximativ 20%. La o cantitate de 20 de mii de fire de trandafiri, ganditi-va cam cat ar iesi. Dar nu asta voiam sa zic, ci faptul ca florile au o perioada de garantie din ce in ce mai mica, deci trebuie vandute rapid.
Problema apare in momentul in care florile sunt livrate catre comercianti. Din camionul-frig de 20 de tone, la care florile sunt tinute la o temperatura adecvata (niciun comerciant en-gros, oricata marfa la negru si-ar lua, nu isi permite sa transporte florile pe o distanta atat de lunga fara sa tina florile la 6-8 grade, cat e recomandat), florile ies la aer, cateodata la – 1 sau chiar – 15 grade ori, daca e vara, direct la 40 de grade cu plus. Si acolo raman. Rata pierderilor este imensa, cam 80%, iar comerciantii trebuie sa isi “scoata parleala” din cei 20% pe care chiar ii vand.
Din cauza depozitarii improprii, florile ajung sa se imbolnaveasca mult mai repede decat daca ar fi tinute la temperatura recomandata si asta e motivul pentru care, atunci cand luati un trandafir boboc din piata, o sa ajungeti cu el acasa si o sa vedeti ca in cateva ore bobocul e pleostit tot: ala nu e boboc, e un trandafir curatat de petalele bolnave, din care a mai ramas doar mijlocul. Mijlocul nu e niciodata foarte inflorit pentru ca trandafirii, de orice calitate ar fi, sunt taiati semi-imbobociti, tocmai pentru a rezista pana cele 21 de zile de garantie.
De ce sa cumparati de la florarii.
Florariile, cele mai multe dintre ele, au camere special amenajate pentru a tine florile taiate si verdeturile pentru aranjamente in conditii bune, recomandate si speciale, necesare florilor taiate. La o florarie nu o sa vedeti niciodata un trandafir curatat excesiv si nici alte flori cu sarme care leaga floarea de tulpina.
In plus, datorita pierderii mai mici pe care o au florariile si preturile sunt mai mici. Ceea ce se plateste in plus fata de comerciantii din piete e exact manopera de executare a buchetului, insa daca mergeti sa cumparati niste flori, pur si simplu, o sa vedeti ca sunt mult mai ieftine decat cele din piata, arata mai bine si rezista mai mult.
Nu m-as fi gandit niciodata sa scriu despre asa ceva daca nu auzeam in tren doua doamne care povesteau despre florile pe care sa le cumpere nush cui, cand ajung in Bucuresti. Cand am auzit “mergem la piata, ca-i mai ieftin”, am oftat. Si daca va plac povestile cu flori, mai am un sac plin din cei doi ani jumate de “florareasa” de depozit.
Tweet
Sa iti spun de ce cumpar eu flori din florarii si nu “din piata”: in primul rand pentru ca nu imi place sa ma tocmesc, iar in florarii am pretul afisat. Apoi, pentru ca in florarii gasesc si altceva decat “trandafiri, crini, jerbera” plus florile de sezon.
Din pacate, florariile prin Bucuresti sunt foarte rare. Asa de rare ca acum nu-mi vine in minte nici una (mai putin chioscurile unde sa vand flori, dar acolo nici gand de conditii de depozitare).
Asadar: cine stie o florarie in Bucuresti?
Make, bravo tie, dar tu stii cat de multi oameni sunt convinsi ca in piata florile sunt mai ieftine si mai frumoase?
Claudia, sunt convinsa ca sunt mai multe decat crezi. Data viitoare cand mergi pe jos uita-te dupa ele si o sa le vezi
@Claudia – sunt florariile Iris (una langa universitate, una langa sala palatului) si apoi sunt florariile din Piata Amzei care fac niste cosuri superbe si la preturi decente
Si uite asa am primit raspunsul cum de trandafirii pe care i-am primit de 8 martie au tinut o saptamana. Asta dupa ce fusesera cumparati dintr-o florarie din Busteni si adusi pana la Bucuresti pe bancheta din spate a masinii (deci fara apa sau conditii speciale termice pentru 1-2 ore).
Multumesc de elucidarea misterului – e un articol care merita citit!
Eu stiu ca am ramas socata in vara cand am mers la “piata de flori” din Bucuresti (locul de unde se cumpara florile pentru vanzare in piata), pentru a cumpara flori pentru cateva aranjamente florale la o nunta. Si am avut mare noroc ca mi-a recomandat o doamna de la o florarie o alta de acolo unde sa cumpar, ca altfel probabil ma alegeam cu aranjamente moarte pana la inceputul nuntii
Apai eu nu ma pricep deloc in d’ale florilor, de aceea articolul tau a fost edificator pentru mine. In ceea ce priveste locul de unde cumpar flori, probabil dintr-o pornire paranoica imi cumpar mereu de la florarie pentru ca in piata ma simt tras pe sfoara. Imi dau seama acum ca acest instinct a fost unul bun.
@nebuloasa chiar sunt foarte putine florarii-magazin. Predomina chioscurile prin Bucuresti
@Marius Matache Multumesc de reminder. Ma si intrebam cum nu-s deloc prin centru. Si mai este si una (tot Iris cred) pe la Unirea
nici prin Timisoara nu prea stiu florarii.
– Stiu una pe Cetatii inainte de Gh. Lazar, dar are multe ghivece si putine buchete.
– Aia de cand lumea din centru care cateodata are numai ghivece.
– Floraria din Mall care cateodata o cam arde kitchos.
– Si floraria mica de pe Gh. Lazar de langa Billa. Nici aici n-au tot timpul buchete.
Mai stiti altele?
Toate florile noastre sunt calitatea 1 Ma bucur ca ai mentionat si aspectul calitatii care e foarte important. Felicitari pentru articol! Cine stie, cunoaste. Noi o sa deschidem o florarie in Bucuresti pana la jumatatea anului.
Chiar te rog sa mai scrii despre experientele tale in domeniu. Nana mea e florareasa si ma gandeam si ma tenteaza foarte tare sa merg sa o rog sa imi ofere si mie ceva de munca. Ea are si sere in care creste flori dar si o taraba(intr-o piata) in care le vinde. Mi se pare o munca foarte frumoasa, cea de florar.
Este corect ce ai exprimat mai sus. Din fericire intr-o piata cu o concurenta crescanda, calitatea ramane una din putinele detalii care fac diferenta…
Te rog, spune-mi, daca iau flori din depozit si le tin doua zile la temperatura camerei (vara) si vreau sa le folosesc ca decoratiuni a treia zi, sunt proaspete? Cat isi mentin florile prospetimea la temperatura camerei?
Am nunta si, cum preturile din florarii mi se par imense pentru astfel de evenimente, ma gandeam sa fac singura buchetele, aranjamentele si decoratiunile din flori. Am ceva indemanare si imi si place. Numai ca nu stiu cat ar rezista florile la temperatura camerei.
Daca iei florile din depozit (unde au stat la temperatura de aprox 6-8 grade), tine-le in cel mai rece colt al casei. De obicei, baia e buna, e si racoare si intuneric, pentru ca lumina le deschide (presupunand ca sunt flori taiate. In seara dinaintea aranjamentului, taie-le putin codita, sa se deschida usor, sa nu fie chiar boboci cand le pui in aranjament. Iti recomand sa iei florile cu maxim 3 zile inainte sa le pui in aranjamente si sa te uiti f bine la ele, sa pipai bobocul, sa fie tare si inchis.
Daca mai ai nevoie de alte sfaturi, iti stau la dispozitie
Eu ma gandeam sa le fac in ziua dinaintea evenimentului, iar seara sa merg sa le aranjez in localul respectiv, pe mese. Ce parere ai? Crezi ca vor fi ok dupa o noapte si o zi petrecute in sala?
Multumesc mult!
Da, e ok, asa faceam si oamenii care se ocupau la noi de aranjamente, mergeau la sala cu o seara inainte. Important e sa aiba apa si sa fie intuneric in sala.
Am si eu o nelamurire. Cand faci aranjamentul de flori adica pui florile in buretele acela special, cum le tii in apa? Trebuie udat frecvent sau pur si simplu il poti pune in apa si florile se pastreaza?
@Loredana: Buretele acela e imbibat cu apa si in el sunt stau practic florile, deci ele sunt hidratate. Buretele se poate uda cu regularitate apoi in urmatoarele zile, astfel incat florile sa aiba in permanenta apa la codite si, dar functie de florile din care e compus, e recomandat de obicei sa fie tinut la o temperatura mai scazuta (nu la caldura) si nu in lumina directa a soarelui.
Buna,
Planuiesc sa imi deschid o florarie si as avea nevoie de cateva sfaturi.
Pentru inceput ar fi mai indicat sa iau florile din piata de flori sau sa caut un distribuitor serios?
Iti poti da seama cu usurinta cat de “vechi” sunt florile taiate?
Atat deocamdata.
Multumesc
Buna, Ana. Eu cred ca e mai bine sa cauti un distribuitor, macar se straduieste sa tina florile la temperaturi potrivite. Iar florile vechi de observa cu usurinta: trandafirii au capetele moi (daca prinzi cu doua degete de baza bobocului o sa simti imediat daca e moale sau tare), iar celelalte flori taiate sunt inflorite.Exceptie fac crizantemele, la alea te uiti la frunze. Daca au portiuni usor ingalbenite, sunt vechi.
Dar nu crezi ca ar fi cel mai bine sa iti angajezi un om care stie toate lucrurile astea?
Ar fi extraordinar sa am pe cineva priceput. Problema este bugetul. Pentru inceput nu imi permit sa am angajati. Cred ca cel putin jumatate de an va fi one man (woman) show. Stiu ca o sa am de tras, dar daca pe urma merge treaba cred ca merita.
PS merci de raspuns.
Buna, vreau sa fac niste aranjamente florale si vreau sa cumpar florile de la un depozit, intrebarea este daca la depozit trebuie sa cumperi un numar minin de flori. Fiindca eu nu vreau foarte multe doar cate o duzina de germini, lalele, freesia, niste gypsolia si verdeata de decorativa. Astept raspuns
Din pacate foarte multa lume prefera sa cumpere flori din piata crezand ca preturile sunt mai mici, dupa care se mira ca buchetul pe care l-au cumparat s-a ofilit in cateva ore. Cred ca este de preferat sa platesti un pic mai mult la o florarie pentru un buchet realizat din flori proaspete, care va arata cu siguranta mai bine decat unul luat din piata.
Este si varianta florariilor online. Aici, principalul detaliu la care trebuie sa fii atenta este ca floraria respectiva sa livreze local, prin personal dedicat florile. Cele care trimit prin curierat trebuiesc evitate!
unde gasesc si eu o piata cu flori in Bucuresti,ca maine e ziua mamei mele si as vrea sa ii iau 46 de fire trandafiri sau floarea soarelui.
multumesc anticipat
la anul veniti la mine la butimanu dambovita si va dau trandafiri taiati pe loc din solarul meu,va astept ! 0760530630
Buna! Mie tare mult mi-ar folosi cateva sfaturi..insa as dori sa vorbim in privat, daca se poate. Las un email?
Interesant. Desi am vazut n inregistrari pe youtube despre flori, aranjamente si cam cum trebuiesc ingrijite…..am crezut ca si la piata de flori sunt tratate cu aceleasi substante pentru a tine mai mult. Ce-i drept nu stau la aer conditionat, temperatura optima…
As dori sa ma lansez intr-un astfel de business, si sunt la capitolul facut aranjamente pentru prieteni si rude….pe bugetul meu :). Incerc sa caut un furnizor online sau offline, in Bucuresti, pentru cand voi avea c-zi mai multe…dar nu gasesc. Cred ca momentam ma voi indrepta spre florarii dar atunci profitul meu se va limita doar la manopera. Este un inceput insa concurenta este acerba.
Daca are cineva o informatie utila de share-uit, m-ar bucura mult.
Multumesc,
Degeaba ai lucrat in domeniu ca bati campii cu gratie