Urasc gheata din bauturi
|Dar cu patima o urasc. Nu-i inteleg rostul, nu face decat sa ma enerveze. Desigur, nu ne referim aici la bauturile alea care se fac cu gheata sfaramata (si culmea, in afara de mojito nu-mi vine niciuna in minte in acest moment). Vorbesc de sucuri, apa, alcoale mai mult sau mai putin fine. Sa le luam pe rand.
Gheata in cola e mai inutila decat e patrunjelul in supa. Daca sucul e cald, prefer sa il beau cald (bine, nu clocotit, ca atunci imi schimb optiunea). Ca n-o sa pot niciodata sa beau un pahar de suc atat de repede incat gheata din el sa nu se topeasca. Si daca ati baut vreodata cola cu gheata topita, imi intelegeti frustrarea.
Gheata in whisky e si mai nasoala. Eu beau single malt, de obicei, cand merg in club sau intr-un loc de chef. Si absolut de fiecare data trebuie sa mentionez, sa subliniez, sa intaresc aceste cuvinte: “Fara gheata!!!”. Ati zice ca-s nebuna, ca whisky-ul se bea cu gheata. Da, sunt de acord, dar ala blended se bea asa. Ca, la cat e de amestecat, ce mai conteaza niste gheata facuta din apa cu clor si mai stiu eu ce alte minuni de pe teava de alimentare cu apa. Dar la single malt sa ma iertati daca nu vreau mizerii care sa “coloreze” aroma.
Gheata in coniac. Asta e mizeria mizeriilor si inca ma mir cand vreun barman de la cate un club plin de smecheri ma intreaba: “Gheata va pun?” Da, stiu ca in ultimii ani producatorii de coniac au dezvoltat o formula care sa elibereze aroma specifica coniacului si la temperaturile oferite de gheata, dar tot cred ca e mai bine sa il servesti intr-un pahar incalzit si usor inclinat. Deh, fite.
Gheata in vin. Chestia asta e la fel de rea ca si apa in vin. Spritul e pentru profani. Punct.
Vine vara si ma gandesc cu groaza cata gheata va trebui sa scot din paharele mele, din cauza unor ospatari care nu aud cand le spun: “fara gheata, va rog!”
Tweet
Secretul sa nu se topeasca gheata este sa pui mai multa gheata.
Gheata din cola are rol de a-i pastra acidul timp indelungat, conform cercetatorilor Mecdonalț.
😀 Pentru acasa, iti recomand calduros pietrele alea de racire. Sunt ca niste cuburi de gheata, au textura unei pietre si se tin in congelator. Cred ca gasesti si pe la noi.
I kinda feel you, in linii mari, doar cu spritul nu sunt de acord
Pe de alta parte, nişte oameni deștepți au inventat asta : http://www.thinkgeek.com/homeoffice/kitchen/ba37/
Eu beau gin tonic sau cosmopolitan cand ies la fitosenii. In nici unul nu se pune gheata 😉 hehe ma rog, la gin se mai pune dar si asa nu imi place tare cola nu mai beau de ani de zile si in apa e chiar ok gheata.
Eu o fac acasa cu apa plata ca aia de robinet…ayayayay
Mie din contra, imi place gheata in multe bauturi: cafea cu gheata (starbucks), sucuri, apa. Nu in vin iar tarie nu beau.
Imi place pagarul umplut cu gheata si peste sa pun racoritoarea.
Cum tie nu iti place gheata – spala un pahar cu apa rece si asa neuscat, pune-l in congelator 5 minute… apoi toarna-ti bautura in el!
Sau, daca prezenta a ceva in pahar nu te enerveaza ci doar insasi cuburile de gheata, poti utiliza acele bile de plastic umplute cu apa pe care le pui in congelator si le folosesti pentru a raci bautura. Le refolosesti de “n” ori
Ovi, Matei, o sa-mi iau niste pietre de alea si o sa le duc cu mine prin crashme :))
aHuiban, si la crashma ce faci daca n-au de alea? 😀
Iată cel mai deranjează pe omul de rând: gheața din băuturi…Mirat fiind că s-a realizat un articol deapre aceasta, nu am putut să nu comentez. Despre opinia personală…este personală. Explicația, însă, este departe de a susține ca argument acest lucru. În primul rând nu ar mai trebui să bei Coca Cola, în al doilea rând, dacă vrei să bei un whisky single malt sau cognac, nu o face la gară sau în alte birturi de gen. Evident că nu știi ce înseamnă un blended whisky. La partea despre cocktailuri, tu știind doar Mojito, e o poveste prea lungă și sunt destule informații peste tot. Era să uit…în loc de orice cola poți să încerci o limonadă, care, cam peste tot în lumea asta, conține și…Cam atât, dacă nu îți place, nu îți place, dar nu ne pune să citim toate astea, chiar credeam că este o problemă…
Draga Coral. In primul rand, permite-mi o mica modificare in primul rand al comentariului tau: “iata CE-L mai deranjeaza pe omul de rand”. Daca doresti, pot sa dau si explicatia modificarii, nu ma deranjeaza.
Opinia personala este personala pentru ca, iti reamintesc, te afli pe un blog nu pe un site de stiri. Explicatiile din articolul de mai sus se refera la o optiune personala, asa cum sunt toate articolele existente pe acest blog.
Daca ar trebui sau nu sa beau Coca Cola e, de asemenea, o alta problema care tine de preferintele personale. Apoi, nu stiam ca imi cunosti atat de bine traseul de chefuiala, ca altfel nu-mi explic cum m-ai vazut la “gara sau alte birturi de gen”. Doar daca consideri birtul pe care il conduci ca fiind “la gara sau in alte birturi de gen”.
La partea despre cocktailuri am scris, citez, “nu-mi vine altul in minte acum”, acum insemnand in acest context momentul la care am scris postarea.
Daca imi place sau nu imi place ceva, consider ca mi-am castigat dreptul sa public aici ceea ce doresc (doar platesc si pentru domeniu si pentru hosting) si fiecare sa citeasca ceea ce doreste. Internetul e mare si liber.
Sunt dezamagita sa citesc asemenea frustrari de la un om a carui afacere o promovez pe unde pot si de cate ori pot. Poate ca ar trebui sa reconsider acest aspect
Gramatica…gramatica. Mai sunt câteva greșeli la mine în post. Cât despre post, nu știam că trebuie să fie doar o părere pozitivă. În rest, dacă o luăm personal, să o lăsăm personal. În rest, sunt convins că nu ai pățit la mine în birt unele din cele spuse mai sus. Dar, vorba ta, nu mai comentez.
Simt nevoia să comentez doar pentru a mai șterge din rușinea în care ne cufundă Coral pe noi, haterii. Încă o dată, Coral, faci haterii de rușine. Dacă ne spuneai tu ce înseamnă whiskey single malt așa, ca la Old Pulteney la fermă da, jos pălăria. Așa, ai încercat să cârcotești în mod superficial și atât. Cât despre birturile din gară, hai să-ți explic, că eu sunt bun la suflet așa, de felul meu.
Personal mă îndoiesc că tu alegi localuri selecte pentru a consuma anumite băuturi. Cred că toți frecventăm barurile unde ne simțim bine alături de prietni și/sau colegi, baruri mai mult sau mai puțin cochete care ni se par comode. Sunt puține localuri care servesc băuturi cu adevărat fine. Acum mai e și problema consumatorului, care nu face diferența între băuturi și, de multe ori, o alege pe cea mai scumpă pentru că, probabil, e cea mai fină și îi conferă un aparent prestigiu. Un barman căruia i se cere zilnic coniac cu gheață se va obișnui să ofere asta. Mi se pare stupid să impui anumite rigori unor oameni care nu au o cultură când e vorba de băuturi, nu pentru că sunt proști, ci pentru că nu-i interesează. Fiecare e liber să-și cheltuie banii cum vrea, să bea un digestiv cu red bull sau whiskey cu suc de portocale roșii.
Cât despre articol, lucrurile astea țin în general de gust. Băuturile cu gheață se consumă repede, lucru care nu e pe placul tuturor. Puriștii spun că whiskey-ul nu se bea cu gheață dar, cum ziceam, ține de gust. Dacă se consumă repede, gheața e o soluție care nu afectează semnificativ aroma. În nici un caz asta nu se aplică la coniac. Servirea din baruri e oglinda clientelei, care nu are prea des gusturi rafinate. Creștem, învățăm, cu timpul.
Nebuloasă, să nu cumperi pietrele alea. Îți aduc eu, la nevoie, andezit de la Săpînța, calitate bună, rezisteță la compresiune de minim 4 daN/cmp.
Cât despre articole și păreri, mai degrabă citesc o părere legată de baruri și poșirca servită acolo decât reclame la biscuiți.
Coral, eu ma opresc aici. Nu iti inteleg inversunarea, mai ales ca e vorba de un articol despre … gheata. Articol scris in 3 minute, de altfel. Daca ai vreo problema in care doresti sa mi te adresezi, daca te simti nedreptatit de vreo actiunea de-a mea, iti stau la dispozitie pe adresa de e-mail. Sigur am facut ceva (desi ne-am intersectat de maxim 3 ori in viata) altfel nu vad de ce mi-ai jigni cu atata patos preferintele (si pe mine). Nu, comentariile nu trebuie sa fie aprobatoare, am avut multe discutii decente aici pe blog cu oameni ale caror pareri nu coincideau deloc cu ale mele. Si am invatat din fiecare dintre ele. De la tine n-am invatat nimic.
Heitare, naiba stie ce mai vor oamenii astia. Tu ada-mi pietrele alea, poate le folosesc si la altceva decat la racit bautura cu ele.
Brusc mi s-a facut dor de un single malt afumat. Si de Scotia.
Mo, io nu ma omor dupa single malt-urile afumate. Maxim Caol Ila am putut sa beau si sa-mi placa. De gustibus, presupun
Bauturile “botezate”, cum spune un cunoscut de-al meu, sunt pentru copii. E de preferat sa servesti putin, dar bun. In barul meu preferat nu gasesc niciodata un suc rece, asa ca sunt nevoita sa cer si 2-3 cuburi de gheata. :(( Dar au o atmosfera intima, muzica buna si servire prompta.
Imi place ca te pricepi la fel de bine la aparare, cum te pricepi la atac. 😛
Vienela, eh, nu ma apar, argumentez. Ca asa-mi plac discutiile in contractoriu, cu argumente
Si apoi, cand e vorba de un loc preferat, mai accept cate un cub de gheata ratacit, doar pot sa-l scot si singura din pahar. Toata ideea postului era, de fapt, ca ospatarii nu asculta intotdeauna comanda cu atentie si de aici apar situatii in care eu, ca si client, sunt nevoita fie sa accept o bautura cu gheata, fie s-o intorc. Niciuna dintre situatii nu imi place.
Ai subliniat de vreo trei ori in articol ca ai o problema cu ospatarii care nu sunt atenti, nu avea cum sa imi scape ideea.
Mie mi s-a intamplat sa imi aduca mancarea fara paine, prietena mea i-a atras atentia, eu am vrut sa fac o gluma si i-am spus ca tin cura de slabire(desi sunt deja sub greutate), iar bietul ospatar a luat-o in serios si nu mi-a adus nici macar un covrig. :))
Eh, nu-ti subliniam tie, neaparat, dar ma bucur ca macar cineva a prins ideea :))