“Cartea e visul pe care il tii in mana”

shutterstock_184347578 Sora-mea, Maria, e omul care citeste cel mai mult din cati oameni cunosc pe lumea asta. Citeste de cand o stiu, uneori am impresia ca s-a nascut cu o carte in mana. De cate ori ma gandesc ca n-am timp sa citesc cat as vrea, imi amintesc de ea si iubirea ei pentru carti si mai citesc o pagina sau doua sau o carte intreaga dintr-o suflare. Cine spune ca fratii mai mici n-au ce sa-i invete pe cei mai mari?

Va las cu randurile scrise de ea despre pasiunea pentru citit. Sa aveti rabdare pana la capat, iar dupa ce cititi, s-o vizitati pe Tumblr, unde face recenzii de carti (in limba engleza). Iar pentru cei ce citesc pana la final, am un fel de anunt.

“O carte este un vis pe care il tii in mana.” – Neil Gaiman

Mi-au placut cartile de cand eram copil. Mergeam la biblioteca aproape in fiecare zi, reciteam cartile preferate de nenumarate ori, uneori “uitam” sa le returnez, pentru ca ma simteam atat de apropiata de ele. Cartile mi-au fost intotdeauna prietenii pe care nu ii aveam in “viata reala”. Am fost un copil timid si intotdeauna mi-a fost greu sa ma apropii de copiii de varsta mea. Ma simteam mai la locul meu intre paginile unei carti, iar personajele despre care citeam imi erau mai prieteni decat copiii din parc. Pe masura ce am crescut, la fel s-a intamplat si cu pasiunea mea. In liceu, eram in fiecare zi cu o carte in mana. Nu puteam sa ma opresc. Nu voiam sa ma opresc. Cartile erau un refugiu pentru mine. Un loc unde puteam sa fiu eu, unde nu ma simteam singura. Si au ramas ceva la fel de important si in prezent. Nu este zi in care sa nu citesc macar o pagina.

Mi-ar placea insa, sa vad mai multa lume citind. Fac naveta cu trenul zilnic, iar majoritatea persoanelor care calatoresc cu mine la ora respectiva sunt adolescenti. Este o raritate sa vad pe vreunul din ei cu o carte in mana. Nu imi amintesc ultima data cand s-a intamplat asta. Si e trist. Problema pe care o vad eu, cel putin referitor la acesti adolescenti, este ca nimeni nu ii incurajeaza sa citeasca. Sau sunt limitati la cartile pe care le studiaza la scoala, care, adevarul fie spus, nu sunt genul de carti care sa ii starneasca unui adolescent pofta de citit. Sunt de parere ca ar trebui sa fie promovate si carti scrise mai recent, in genuri diverse, in loc de a insista pe romanele clasice, pe programa care e aceeasi de ani de zile. Cititul este un hobby ca oricare altul, dar este ceva ce te lasa mai bogat. Iti ofera posibilitatea unei aventuri, fara sa parasesti locul in care te afli in prezent. Iti ofera posibilitatea de a te cunoaste mai bine, de a invata lucruri noi, de a-ti pune intrebari, de a analiza cum ai reactiona in anumite situatii, de a-ti dezvolta imaginatia. Pentru cei care aleg sa citeasca in alta limba decat romana, cum fac eu – citesc exclusiv in limba engleza -, ii ajuta extraordinar sa isi dezvolte vocabularul si sa devina mult mai fluenti in limba respectiva. Beneficiile sunt nenumarate.

Lucrul cel mai important este sa cititi. Nu conteaza ce anume – carti pentru copii, carti pentru adulti, carti lungi, carti scurte, poezii, romane de mii de pagini, carti sci-fi, fantasy sau orice alt gen, fictiune sau non-fictiune. Nicio carte nu e prea putin. Sau nepotrivita. Fie ca cititi o carte pe zi, sau una pe an, sunteti cititori. Castigati ceva. Descoperiti ceva. Si, cine stie, poate va inspira sa scrieti la randul vostru.

Plecand de la ideea de a citi orice, este important sa mentionez ideea de a citi de pe orice. Exista o dezbatere destul de aprinsa in cercurile de cititori, referitoare la eBooks – cartile electronice. Exista sustinatori ai ideii ca aceste eBooks nu sunt carti propriu-zise, iar experienta de a citi nu e aceeasi. Se inseala amarnic. Am fost o sustinatoare ferma a cartilor tiparite de cand ma stiu, dar mi-am schimbat parerea recent. Cartile electronice au numeroase avantaje: poti avea cu tine un numar nelimitat la orice ora, fara sa iti incarci bagajul, sunt comode, sunt usor de obtinut si de cele mai multe ori sunt mult mai ieftine decat cartile tiparite. Sigur, este o senzatie de nedescris sa iti admiri biblioteca personala, plina de carti tiparite, traditionale, cu coperti superbe, insa nu esti mai prejos decat alti cititori, daca alegi sa citesti de pe un eReader. La fel se intampla si daca preferi sa asculti audio books. Exista persoane care aleg aceasta modalitate, pentru ca le permite sa faca alte lucruri in acelasi timp, sau receptioneaza povestile mai bine daca le aud, decat daca le citesc. De asemenea, sunt avantajoase pentru persoanele cu dizabilitati (precum dislexia), pentru copiii care inca nu pot citi, pot oferi avantajul unor carti mai grele decat nivelul la care ne aflam si dezvolta atentia.

Ceea ce am vrut sa spun cu tot blocul acesta de text este: CITITI. Orice. De pe orice. Despre orice. In orice limba. Doar cititi. Nu va fie teama sa parasiti zona de confort. Sa incercati ceva nou. Sa recititi ceva ce v-a placut cand erati copii. Sa cititi din placere. Cu totii suntem cititori. Doar ca unii dintre noi inca asteapta sa gaseasca acea poveste, povestea potrivita.

„Un cititor traieste o mie de vieti inainte de a muri. Un om care nu citeste nu traieste decat una singura.” – George R.R. Martin

Sper ca v-a placut sa-i cititi gandurile tot atat de mult pe cat mi-a placut mie. Lunar, ne vom intalni cu ea aici, pe blog, pentru o recenzie de carte. Vor fi carti accesibile, fara pretentii de intelectualitati profunde, carti pe care oricine si oricand le poate citi.

Foto: Book Library By Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *