38 de kilometri
|Cât înseamnă 38 de kilometri? O zi de mers pe jos dacă mergi să te regăsești pe Camino de Santiago sau vreo 15 minute cu mașina, pe drumurile țării.
38 de kilometri a fost ieri coada de mașini de dinainte de Ilia (sat aflat pe drumul european dintre Arad și Deva), până după Vețel, bucată pe care statul român (o să folosesc acest termen generic pentru că nu stiu cine se ocupă cu toaletarea drumurilor naționale) a decis, în urmă cu o săptămâna, că de luni până vineri, între orele 10 și 18, să se purceadă la scoaterea copacilor bătrâni și toaletarea celor tineri pe marginea drumului mai sus menționat.
Corect, adică în timpul săptămânii, când e program de lucru. Ce să vezi, problema e că fix în aceeași perioadă lucrează și alții: curieri ce trebuie să ajungă dintr-o parte în alta a țării cu diverse colete, oameni de vânzări care pendulează între orașele țării, tiruri care duc marfă în țară – din străinătate. O bucată de drum complet blocată la prânz, pe, repet, 38 de kilometri, cu sute de mașini și alte câteva sute de oameni nervoși, blocați fără niciun fel de explicație.
În alte țări, toate treburile astea se întâmplă noaptea sau dimineața devreme, în așa fel încât aceste lucrări să nu afecteze traficul foarte tare. În România, după cum se vede, lucrurile stau cu totul altfel. Digi24 a încercat să determine luarea unei alte decizii (au făcut un reportaj despre asta), însă tot ce au reușit a fost să schimbe ora pentru reluarea traficului: din ora 18 în ora 16.
Bătaie de joc pe față, fără niciun fel de remușcare. Asta face conducerea acestei țări cu noi, proștii de rând.
Ruta ocolitoare, pentru cei ce vin dinspre Timișoara-Lugoj-Dobra este peste podul vechi din Săcămaș (pe stânga, la 200 de metri de semnul de intrare în sat), apoi înainte, prin Bretea Mureșană până la Mintia.
Foto: Traffic Jam by Shutterstock
Tweet