Angoase asiatice

De fiecare dată când văd programul FITS, în fiecare an, îmi zic: evită spectacolele din Asia. Japonia, China, Coreea și ce-o mai fi. Pentru că de fiecare dată când nu-mi urmez sfatul, mă trezesc în fața unui spectacol pe care nu-l înțeleg și care-mi provoacă trăiri intense (poate că e un paradox, dar explic imediat). Toată cultura lor, toată suferința pe care o transmit prin fiecare gest făcut pe scenă – e ceva ce nu reușesc să cuprind cu mintea mea de european.

Așa s-a întâmplat și ieri, când am ales să merg la un spectacol de dans, AlreadyNotYet pe numele lui – personificarea, prin dans, a unui motiv tradițional coreean: păpușa kkok-du, „ghidul sufletului” pentru intermedierea trecerii de la viață la moarte. Un spectacol apăsător, extrem de real (pentru mine) și dătător de angoasă puternică, rezultată cu ieșitul din sală după 35 de minute.

radubadoiu_alreadyNotYet-7406

radubadoiu_alreadyNotYet-7422

radubadoiu_alreadyNotYet-7424

Artistic, spectacolul n-are niciun cusur: decor minimalist, tehnică senzațională a dansatorilor (chiar dădeau senzația de păpuși de lemn cu încheieturile legate prin șuruburi), muzică live care amplifica senzația de apăsare a ceea ce – probabil – simte sufletul când și-a încheiat misiunea pe pământ. Un dans plin de simboluri, unele regăsite și în cultura europeană, dar, per total, foarte greu de privit de cineva care încearcă să regăsească în actul artistic repere cu care e oarecum obișnuit. Pe lângă asta, efortul fizic al dansatorilor este aproape dureros pentru spectator – iar acest stil foarte chinuitor de manifestare artistică l-am regăsit și în tehnica de actorie a teatrului kabuki.

radubadoiu_alreadyNotYet-7444

radubadoiu_alreadyNotYet-7450

radubadoiu_alreadyNotYet-7460

radubadoiu_alreadyNotYet-7540

Spectacolele asiatice sunt de văzut măcar o dată, fie și numai să înțelegem cât de important e entertainment-ul pentru noi, ca spectatori. E adevărat, trebuie să ai puțin stomac pentru forța de pe scenă. Actorii și dansatorii de acolo sunt mai bine pregătiți tehnic decât orice alt actor sau dansator din lume, asta e ceva de netăgăduit. Poate că am ieșit din sală ieri după-amiază, dar asta nu înseamnă că am fost mai puțin impresionată. Paradoxul FITS, asta a fost.

Foto: Radu Bădoiu pentru FITS 2016


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *