AQUA Carpatica despre sprijinirea culturii în România
|La Alexandria e o căldură care ne face pe toți să cărăm după noi sticle de apă de alea mari, de doi litri. Cred ca dacă am putea căra bidoane de cinci litri, am face-o. Apa e esențială la orice eveniment, fie el despre muzică, teatru sau film. Echipă, invitați sau participanți, toata lumea își ia din apă o parte din energie.
La Ideo Ideis, AQUA Carpatica e partener pentru al doilea an consecutiv. Inutil să vă spun cât de mult contează pentru organizatori continuitatea in parteneriate, mai ales la un festival care promovează educația alternativă și se adresează liceenilor, plaja de posibili sponsori fiind destul de mică. Anul acesta ei oferă Seara povestitorrilor, întâlniri între oameni care inspiră și tinerii prezenți în festival. Alex Gâlmeanu, Ada Teslaru și Dan C. Mihăilescu au fost invitații din 2015.
Despre cultură și sprijinirea culturii am vorbit cu entuziasm cu Claudia Tocilă, Online Communication Manager la Valvis Holding.
AQUA Carpatica a facut, în urmă cu un an, un fel de statement despre puritatea apei. A fost o campanie curajoasă, prin care voi ați oferit gratuit teste pentru a măsura cantitatea de nitrați din apă (orice fel de apă) baută de oameni. Tot cam de pe atunci, am observat o implicare tot mai mare a brandului în evenimente culturale valoroase, lucru care mi se pare că vine în completarea campaniei despre puritate. Ideo Ideis din Alexandria, Festivalul George Enescu, Festivalul de Teatru de la Sibiu, Festivalul PLAI de la Timișoara și lista poate continua. De ce evenimente culturale și de ce atât de multe?
Încă de la geneza brandului AQUA Carpatica, susținerea culturii a fost o prioritate și un drum firesc: la început mai timid, apoi din ce în ce mai pronunțat, deci și mai vizibil. În România zilelor noastre, cultura pare un privilegiu al celor direct interesați, de aceea am vrut să o accesibilizăm și să le reaprindem oamenilor interesul pentru ea prin sprijinirea evenimentelor care aduc un plus valoare tuturor părților: brandului prin asociere, inițiatorilor prin expresie și oamenilor prin consumul actului creativ. Odată ce am deschis larg ușa acestor tipuri de parteneriate, ni s-au alăturat din ce în ce mai multe și mai interesante.
Cum vă poate convinge un operator cultural să vă alăturați unui eveniment? Ce trebuie neapărat să existe pe lista de propuneri?
Înainte de orice, ne convinge un eveniment cu perspectivă, care vrea să crească alături de noi, care are un plan pe termen lung. Parteneriatele noastre sunt de durată, devenim o prezență tradițională la toți operatorii care au dovedit că sunt serioși, coerenți, organizați și mai ales care reușesc să transmită o vibrație culturală puternică, care se întrec mereu de la o ediție la alta și aduc astfel din ce în ce mai mulți participanți.
Ce crezi că puteți schimba (voi, ca brand premium), concret, în mentalitatea celor care vă urmăresc, alăturându-vă unor evenimente culturale? Dincolo de promovare, gând care trebuie să existe atunci cand vă alăturați unui eveniment, aveți dorința asta de a participa la schimbarea percepției generale despre cultură?
Cultura se naște din frumos, dar nu poate supraviețui doar cu asta. Concret, e nevoie de bani pentru a o duce aproape de oameni, pentru a-i educa, pentru a-i sensibiliza și a-i face mai atenți la ceea ce este în jurul lor, inclusiv calitatea produselor. Pentru noi, totul se leagă: oamenii informați caută dincolo de mesajele comerciale efemere, iar AQUA și-a dovedit de atâtea ori rezistența afirmațiilor, s-a pus sub lupa consumatorilor și a mizat pe calitatea promisiunilor.
De fapt, eu cred că este foarte simplu: un spectacol de orice fel, o carte, o expoziție, un concert trezește în oameni o emoție puternică (acea vibrație despre care spuneam) pe care o asociază apoi și cu brandul care i-a facilitat apariția artistului preferat. Și funcționează!
Ne dorim ca oamenii să meargă mai des la spectacole, să investească în cultura lor individuală și să aleagă (în toate) mult mai rafinat. Ca brand, e dificil să schimbi mentalitatea unei mase mari de oameni, dar nu imposibil. Suntem siguri și știm că oamenii văd că facem aceste eforturi și apreciază, iar pe noi ne motivează să continuăm: cu pași mici, atât cât poate un brand tânăr de doar 5 ani.
Ați ajuns la raft peste tot în lume. Cum veți comunica – de exemplu, pe pagina de Facebook – de acum înainte? De fapt, curiozitatea mea e legată de felul în care veți duce (sau nu) vestea despre evenimentele culturale în care sunteți implicați, ca brand comercial poziționat drept susținător al artelor.
Pe rețelele sociale vom continua să facem un mix între comunicarea calității produselor noastre, beneficiilor de sănătate, noutăților din sfera brandului și comunicarea culturală. Personal, am observat că oamenilor le este greu să iasă din cercul lor și este posibil să nu afle pe alte căi de anumite evenimente care i-ar interesa, așa că ne dorim să contribuim și în social media ca publicul și cultura să se întâlnească. Dacă o fac prin noi, satisfacția e și mai mare.
Foto: Vlad Catană | Ideo Ideis 2015
Tweet