Cand alegerile-s gresite

Se intampla, cred, zilnic. Sa facem alegeri gresite adica. Unele trec insesizabil pe langa noi, fara sa lase nici macar o urma mica scrijelita pe memorie, altele se intorc sa te bantuie ore, zile, luni sau chiar ani. Unele se uita intr-o clipa de fericire, altele se pierd printre sute de alte lupte, altele raman vesnic agatate pe un colt de suflet.

Suntem suma oamenilor pe care ii intalnim si produsul alegerilor gresite pe care le facem. Ne mintim ca ne asumam toti pasii facuti atunci cand lasam ratiunea sa scape si ne predam instinctelor de animale care, pana la urma, suntem. Nu e nimic rational in alegerile noastre gresite, totul porneste de la orgolii, ambitii, dorinte, inaltari sau coborari de moment. (si sa nu-mi spuna cineva ca astea tin de ratiune, ca-l mananc bucata cu bucata)

Partea buna (daca alegem sa fim enervant de optimisti) e ca invatam sa traim cu alegerile astea gresite, invatam sa ni le acceptam si sa le lasam in viata noastra ca fiind acele momente din care am putut invata ceva. Poate, daca simtim nevoia, am putea sa facem si scenarii cu ce s-ar fi intamplat daca am fi spus “da” in locul unui “nu”, daca am fi deschis o sticla de vin in loc sa punem un punct.

Scenariile trec uneori catre vise. In somn, alegerile noastre gresite se transforma in drumul fara pietre, cu catifea in loc de pamant. Oamenii pe care i-am lasat sa plece prea greu sau cei carora le-am deschis usa prea usor lipsesc cu desavarsire din visele noastre si ramanem doar noi cu viata de dincolo de realitate, unde alegerea e intotdeauna aceea dupa care nu e nevoie sa iti asumi nimic.

Facem constant exercitii de asumare, lasand sa treaca prin noi raul produs de noi insine, poate chiar zambind la ideea ca divinitatea rade cu mainile pe burta datorita liberului arbitru oferit umanitatii. Om fi noi trestii ganditoare, dar tot vantul ne bate si acelasi vant ne schimba de pe azi pe maine, in timp ce ne poarta doar pe unde are el chef.

Alegerile gresite ne pot face mai puternici cand stim sa tinem privirea inainte chiar daca pantofii cu siret prea larg se desfac si ne fac sa ne impiedicam pe catwalk. Suntem impulsivi in alegeri, dar trebuie sa fim mult prea rationali atunci cand incepem sa ni le constientizam. Dar, daca nu am gresi atat, am fi niste oameni care n-au stiut sa riste nimic, niciodata.

Si nici n-am putea sa ne bucuram cu adevarat de fiecare alegere inteleapta care duce spre mici si insemnate victorii.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *