Cand rusii ii joaca pe rusi

Intotdeauna am crezut ca autorii romani sunt jucati mai bine (si montati in scena mai bine) de actori si regizori romani, asa cum cred ca fiecare natie isi joaca mai bine autorii proprii. Datorita limbajului folosit, semanticii, diferentelor culturale.

De aceea am fost sa vad “Nunta” lui Cehov intr-o montare de acasa de la Cehov, sa vad cum simt rusii un autor de-al lor, cum suna o piesa in limba in care a fost scrisa. Si mi-a placut la nebunie, a fost genul acela de spectacol care putea fi foarte bine inteles si fara traducerea aferenta, datorita actorilor, decorurilor si muzicii.

NUNTA_FITS2013©Sebastian Marcovici 1

Singurul lucru la care ma gandeam in timp ce urmaream spectacolul e ca si regizorul acestui spectacol (Vladimir Pankov) e un mic Purcarete ce stie sa te poarte intr-un absurd cumva logic si sa dea cu tine de pamant atunci cand iti e lumea mai draga. Daca pe tot parcursul spectacolului am ras amar la gandul ca, de-a lungul vietii mele de pana acum, am intalnit toate acele personaje pe la nuntile la care am fost (semn ca, pana la urma, oamenii sunt la fel peste tot), sfarsitul a fost o palma data peste zambetul fericit: am simtit cea mai crunta singuratate venita dinspre niste personaje de spectacol. Am plecat de la sala Casei de Cultura gandindu-ma ca, undeva la final, tot singuri ramanem si cel mai important lucru pe care trebuie sa-l facem e sa traim explorand cat mai multe, incercand tot ce putem incerca, adunandu-ne curajul pentru a ne cauta linistea din noi.

NUNTA_FITS2013©Sebastian Marcovici 2

Sibiul e sarbatoare in timpul FITS. Spectacolele din sali iti patrund pana la cel mai ascuns colt de suflet, iar cele de strada te bucura atat de tare incat te energizeaza complet. E un festival de teatru si un festival de sentimente, cu spectacole minunate sau, din contra, care nu-ti merg deloc la sufle, dar cu bucurii mult mai multe decat dezamagiri.

Iar pe strazi e asa, cu oameni care-i urmeaza pe artisti, tot mai multi de la o zi la alta:

Scotienii

Drept urmare, am un singur indemn: haideti la Sibiu!

Credit foto 1 si 2: Sebastian Marcovci | FITS 2013


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *