Ce te schimba, omule?

Vorbeam zilele trecute cu un coleg despre ce inseamna sa fii sef. Cum este sa pornesti de jos, sa iti demonstrezi abilitatile si apoi sa ajungi sa conduci o echipa. Si despre cat de greu este sa coordonezi echipa din care faceai parte pana nu demult, sa incerci sa te impui in fata celor care iti erau egali ierarhic.

Eu am trecut prin faza asta de urcare in ierarhia firmei, de la simplu angajat in magazin am luat-o treptat inspre sef de magazin, apoi director de vanzari, iar intr-un final sa ajung directorul general al firmei. Si nu, nu e lauda, desi sunt chiar foarte mandra de mine si de munca mea de pana acum. Dar nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre faptul ca, in ciuda faptului ca functia mea in firma devenea tot mai importanta (inclusiv responsabilitatile), nu am incetat sa-mi sprijin colegii, sa-i indrum si sa le arat ca a fi sef nu e sinonim cu a fi un magar plin de sine.

In fine, nu despre cariera mea vreau sa vorbesc, ci despre felul in care ajung oamenii sa se comporte in momentul in care ajung sa conduca. Sau dau de bani. Sau de faima. Sau de toate lucrurile astea la un loc. Bunica mea imi spunea ca ajungi sa cunosti oamenii atunci cand vietile lor se schimba in bine, cand ajung sa aiba ceea ce isi doresc (sau macar o parte), se relaxeaza si isi arata adevaratul caracter. Cam pe atunci decid acei oameni de care vorbesc azi ca nu mai au nevoie de sprijinul celorlalti (a se citi “capul pe care tin talpa”), ca toti cei care i-au ajutat sa faca ceva sunt (dintr-o data) nesemnificativi, iar cei cu care au interactionat intr-un fel sau altul nu mai sunt de nasul lor. Ba chiar ajung sa inventeze tot felul de scuze si minciuni ca sa-si justifice oarecum lipsa din activitatile in care erau prezenti. Cam cum s-a intamplat cu o fosta colega, care a preluat conducerea firmei dupa plecarea mea, si pe care am invatat-o cam tot ce stie la ora actuala. Evident ca abia mai saluta cand ma vede pe strada (nu se mai pune problema de iesit in oras si povestit despre una-alta, fata si-a atins scopul, acum e la next level), iar de atitudinea in fata fostilor mei colegi ce sa mai zic…ei spun ca-i o zgripturoaica si, cum se iveste ocazia, isi mai ia cate unul talpasita… Oricum, se pare ca ea nu-i foarte afectata de asta, e doar fericita ca “a stiut sa se impuna”. Serios?!

Persoanele (ca nu pot sa spun oamenii) de felul asta ma fac sa nu mai vreau sa ajut pe cineva. Sa nu mai vreau sa fiu omul ala bun care se agita pentru tot, care isi pune sufletul pe tava, desi de prea multe ori s-a calcat pe el cu bocancii plini de noroi. Ma fac sa imi pierd de tot increderea in oameni, si asa zdruncinata rau de tot de ultimele intamplari din viata mea. Pentru ca minciuna si ipocrizia pot fi aduce multa suferinta oamenilor care se deschid. Si acum ma intreb, la fel ca Ovi, e greu sa fii sincer? Dar sa fii om?


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *