Ceai? Azi nu, dar poate vreodata…

Nu-mi place ceaiul. In mintea mea il asociez cu momentele alea de cand eram mica si raceam, iar mama imi turna pe gat litri intregi de licoare dulceag-acrisoara, ca punea si o tona de lamaie, “pentru vitamina C”. Imi facea un amestec de tei si menta, ca asta aveam in gradina. Pe vremea aia nu cred ca exista ceai de cumparat in magazin, adica io nu-mi amintesc ca ai mei sa fi cumparat vreodata, pe vremea lui Ceausescu.

Ceaiul pe care il beau acum e de ala la plic. Si da, il beau doar atunci cand trebuie, adica daca sunt racita, gripata, or ceva de genul asta. Nu cred ca a fost vreun moment in care sa stau acasa si sa ma gandesc “ia sa beau eu niste ceai.” Nu, deloc.

Imi place, insa ritualul pe care il vad in filme, acela in care gazda vine cu un ceainic pus pe o tava, inconjurat de cesti de portelan fin, de un recipient care are cuburi de zahar si un altul care are lapte. N-o sa inteleg vreodata ceaiul in care pui lapte (la fel cum nu inteleg rostul laptelui in cafea sau a ketchup-ului pe cartofii prajiti), dar as putea sa fac o exceptie, de dragul ritualului.

De dimineata, uitandu-ma la telesopping (mi-am baut cafeaua in pat, butonand telecomanda), am dat de o reclama care imbia grasutele sa slabeasca cu nush ce ceai chinezesc. No, asta e categoria de ceai pe care eu o urasc visceral, ceaiul de slabit. Si poate ca nu ceaiul il urasc, ci pe cei care dau senzatia ca poti sa slabesti nush cate kile in 30 de zile, fara efort (adica fara sport si fara o dieta sanatoasa).

Mi-am exprimat pe Twitter uimirea, ca pretul pentru 60 de pliculete e undeva pe la 130 de lei (!!!). Si, datorita lui Sorin Grumazescu, am aflat ca exista ceaiuri mult mai scumpe pe lumea asta si m-am minunat cititind aici despre niste frunze speciale si suflate cu foita de aur (ca altfel nu-mi explic pretul exorbitant). Iar Cristina Bazavan, care e o iubitoare a ceaiului (si despre care sunt sigura ca acasa are, pe langa foarte multe sortimente, si tava aia cu ceainic, cescute etc), mi-a promis un ceai special.

Poate ca ea o sa-mi schimbe perceptia asupra ceaiului, cine stie?


28 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *