Charleston sau muzica unui succes cinematografic așteptat

0001309_charleston_420 TIFF-ul ăsta m-a prins, ca în niciun alt an, cu o tonă de treabă. Drept urmare, am cunoscut în perioada în care am stat la Cluj, tot personalul hotelului Belvedere, ba chiar am reușit să primesc de mâncare într-o după-amiază în care bucătăria era ocupată cu un bachet de clasa a VIII-a. Cu toate astea, am văzut și filme, am fost la evenimente, am încercat să mă las din nou dusă de energia festivalului – o energie aparte, venită de la oameni avizi de filme de toate felurile.

Unul dintre puținele filme văzute anul ăsta la TIFF e Charleston – în regia și cu scenariul lui Andrei Crețulescu, pe care îl știam deja ca regizor de scurtmetraje (unele dintre ele au rămas favoritele mele de-a lungul anilor) – cu o distribuție care, admit, m-a făcut să mă străduiesc să găsesc bilet la proiecție: Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguță, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiția Vlădescu, Rodica Lazăr.

N-am să povestesc subiectul filmului pentru că nici eu n-am citit nimic despre el până să ajung în sala de cinema și bine am făcut: altfel nu rămâneam cu gura căscată după aproximativ 15 minute de la începerea filmului și poate n-aș fi simțit atât de bine comicul de situație în care se aflau protagoniștii Șerban Pavlu și Radu Iacoban. Cinismul lui Pavlu și candoarea lui Iacoban se completează de minune pe ecran și spun cu mâna pe inimă că de multă vreme n-am mai văzut un personaj atât de duios ca acela al lui Iacoban. Sunt sigură că și colegii de proiecție (câteva sute de suflete din Casa de Cultură a Studenților din Cluj) au simțit la fel, aș putea să jur că am văzut inimioare deasupra capetelor tuturor.

Charleston e un film bun. Acel gen de film pe care nu mi-e teamă să-l recomand cuiva, știu că n-aș da greș. În titlu amintesc de muzică, iar acum spun cu tărie: nu cred că există film românesc în care autorii să se fi preocupat atât de tare de coloana sonoră ca în acest film. Muzica orginală a fost compusă de Massimiliano Nardulli – Pipe`s Not Dead (pe care îl știam până acum doar ca selecționer al scurmetrajelor balcanice de la Divan Film Festival), iar celelalte piese sunt interpetate de Get Well Soon, Dengue Fever, Pretties for You, Harlequin_Jack sau Noir Desir.

Charleston intră în cinema din 8 iunie, trailerul mai jos:


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *