Clujul in culori: educatie si pasiune

Ori de cate ori intalnesc cate un om care ar putea fi model pentru generatiile care vin din urma, incerc sa tin aproape. Invat de la oamenii astia ori de cate ori pot, incerc sa aflu lucruri pe care sa le transmit mai departe pentru cei care ar putea fi interesati de ceea ce se intampla bun in Romania. Unul dintre acesti oameni e Cristian Hordila, festival manager la TIFF, Full Moon, Alba Iulia Music&Film Fest, managing director la Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc. Si multe altele, mi-ar trebui destul de mult timp sa va povestesc cate face Hordila (asa-i zice toata lumea) la cei nici 27 de ani pe care-i are. Da, inca n-are 27 de ani, ii implineste putin mai incolo, in septembrie.

Daca-l vezi, primul lucru care-ti trece prin minte e “de unde are puterea sa zambeasca atat de larg?”. Va spun, e cel mai din suflet zambet pe care l-am intalnit la cineva, vreodata. Culmea e ca nici nu se straduieste sa-si puna zambetul ala pe fata, e acel fel de om care se bucura din suflet atunci cand intalneste alti oameni. Oriunde l-ai intalni, iti da senzatia ca te primeste la el acasa, iti pune papuci confortabili, iti da un halat de baie si incepe sa te plimbe prin amintiri, planuri si experiente care i-au marcat viata. Asa a fost si vinerea trecuta, cand l-am reintalnit la Casa Tiff, pentru o poveste despre Colours of Cluj, noul festival al orasului, aflat anul acesta la prima editie.

Cristian Hordila

Ne-am asezat confortabil in scaune si am inceput calatoria prin bucata de viata a lui Hordila, una care va deveni poveste, sunt sigura. Stiu asta pentru ca energia, entuziasmul debordant si bucuria cu care povesteste despre lucrurile pe care le face sunt exact ceea ce are nevoie pentru a deveni unul dintre cei ce nu se vor opri vreodata din facut bine pentru suflet.

“De unde ideea cu Colours Of Cluj? De ce mai avea nevoie Clujul de inca un festival?”

“Impreuna cu Tudor (Giurgiu, presedintele TIFF si APFR – n.r.), am realizat ca nu se intampla nimic in Cluj pe timpul verii. Parca toate evenimentele ce se intampla aici se intampla doar datorita prezentei studentilor, totul se invarte in jurul lor si ne-am dat seama ca avem nevoie de un festival al clujenilor, al oamenilor care traiesc aici tot timpul. Clujul nu se inchide odata cu terminarea sesiunii. Am cautat exemple de evenimente care ar putea anima orasul, un fel de acte artistice participative, la care oamenii sa simta ca fac parte din tot ceea ce se intampla, sa interactioneze cu artistii si cu ceea ce fac ei.

Prin “Colours of cluj am vrut sa gasim modelul prin care sa activam, daca pot sa zic asa, spectatorii. Am rugat oamenii din Cluj sa ne ajute cu propuneri de idei pentru actele artistice care ar putea aduce interactiune. Am primit aproximativ 60 de propuneri din care am pastrat 9 pentru festival. Am oferit un buget pentru asta si fiecare idee trebuia sa se incadreze intr-o anumita suma. Alegerea a fost foarte grea pentru ca am avut foarte multe idei bune.

Uite, una dintre ideile pastrate a fost sa punem un pian pe Eroilor (bulevardul central din Cluj – n.r.) si oricine trece pe langa pian poate sa cante. O alta idee a fost sa instalam o scena pe care sa punem toate sculele necesare unui concert. am trecut azi pe la ora 18 pe acolo si erau niste tineri care cantau si altii stateau sa-i asculte. A fost o senzatie extraordinara sa-i vad acolo.”

“Ce-si propune Colours of Cluj?”

“Colours of Cluj nu e un festival cu program, ca alte festivaluri. Sigur, exista un program al manifestarilor, dar se poate la fel de bine sa nu te uiti peste el si sa dai de spectacole cu care sa interactionezi, pentru ca vrem sa folosim toate spatiile outdoor ale orasului in care s-ar putea intampla ceva (un eveniment, un concert, un spectacol de dans, o pictura pe asfalt). Ne propunem sa avem activitati pentru clujeni si, desigur, pentru oamenii din tara care isi vor dori sa fie parte integranta dintr-o manifestare care nu s-ar putea intampla fara oameni.”

“Construiti pe caramida pusa de TIFF acum 12 ani si ceva. Ati facut Full Moon (festivalul de filme horror de la Biertan), Alba Music & Film Festival, faceti masterclass-uri si workshop-uri de cinematografie in restul anului, acum Colours of Cluj. De ce atatea lucruri, de unde atata energie, de ce trebuie sa fiti voi aia care trag oamenii spre cultura cinematografica, in mod special?”

“In Romania nu exista educatie cinematografica. Nici optional, nici in scoala, nicaieri. Polonia, de exemplu, era in aceeasi situatie acum cativa ani, dar ei au reusit sa identifice mai repede problema si sa actioneze in consecinta: au scoli de cinematografie, exista niste cursuri speciale in scoli etc. La noi e xista problema abordarii mesajului vizual, romanii nu au experienta analitica in asa fel incat sa inteleaga ce e cu atatea imagini cu care sunt bombardati de peste tot.

Abordarea noastra in ceea ce priveste evenimentele pe care le organizam se desfasoara pe trei culoare. Primul ar fi culoarul educatiei in ceea ce priveste exclusiv festivalul TIFF: crestem impreuna cu un public care va aprecia tot mai tare filmele de cinemateca pe care le aducem. Al doilea culoar e dat de promovarea culturii si a valorilor oferite de filmul de autor, un fel de contracarare a agresivitatii vizualului. Nu spun aici ca filmele de Hollywood nu sunt bune, spun doar ca e posibil sa descoperim filme la fel de bune in tari care n-au parte de atata promovare. In fine, cel de-al treilea culoar e legat de cinemateca, cultura si valorile romanesti, esentiale pentru a intelege mult mai bine tara in care traim.

Incercam sa construim, sa ne raspandim in zonele apropiate, de aceea au inceput sa existe festivalurile de la Biertan si de la Alba Iulia. sunt diferite de orice facem la TIFF, sunt create pentru a face ceea ce festivalul din Cluj nu poate sa faca si ne bucuram ca la Biertan, de exemplu, anul trecut am avut foarte multa lume, a fost o explozie de interes la care nu ne asteptam.”

“Gurile rele zic ca ati mai facut un festival la Cluj doar ca sa mai puneti un festival pe agenda culturala si asa foarte aglomerata a orasului, in ideea depunerii candidaturii pentru Capitala Culturala Europeana (tu si Tudor sunteti si membri in Asociatia care se ocupa de strategia pentru candidatura). Asa e?”

“Candidatura se depune in 2016, capitala culturala se stabileste pentru 2021. In cazul in care o sa castigam aceasta candidatura, vor fi trecut deja cel putin trei editii de Colours of Cluj. Crede-ma, nimeni nu investeste timp, bani si energie intr-un lucru doar ca sa-l lase balta dupa aceea.

Apoi, CCE am fi doar un an, iar atunci ar fi deja 8 editii de festival. Dupa 8 editii de festival, dupa ce te dai peste cap sa fie totul foarte bine, nu mai renunti. Iti e in sange.”

Inchei spunandu-va ca Hordila a inceput ca voluntar al festivalului TIFF si este dovada vie a faptului ca prin munca, ambitie si determinare poti sa faci multe. Da, chiar si in Romania.

#clujcitybreak este un eveniment Prin Transilvania și TVdece, realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Cluj2015 și Colours of Cluj. Parteneri: Ursus, Cosmote, Aegon România, Danone, Casa TIFF

Ultrabooks Toshiba

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *