Lehamitea

pink Ne urâm între noi cu o putere care mă sperie tot mai mult în fiecare zi. Îl urâm pe vecinul de lângă noi că și-a luat o mașină de spălat mai bună. Îl urâm pe ăla pe care-l vedem pe Facebook că a mers într-o vacanță pe care noi credem că a dat o căruță de bani. Îl urâm și-l bănuim că sigur face ceva necurat, n-are cum să facă atâția bani în mod cinstit.

Habar n-avem să ne uităm în ograda proprie. Ne creăm, în mințile întunecate, niște teorii ale conspirației care ne țin treji noaptea și ne macină stomacul ziua. Nu mai putem trăi fără să acuzăm, fără să înjurăm, fără să bârfim, fără să judecăm, fără să împărțim dreptatea.

Ne urâm orașul în care trăim zi de zi. Nu-s parcări! Prea multe semafoare! Prea scump biletul la concert! Prea mult praf! Prea puțini copaci! Prea mulți oameni! Prea nesimțiți! Ei fiind întotdeauna alții, nu noi.

Noi? Fără pată. Cetățeni model fără niciun cusur. Aruncăm hârtiile la coșul de gunoi. Stăm cuminți la semafor. Lăsăm pietonii să treacă strada. Compostăm biletul de tramvai întotdeauna. Consumăm apă, hărtie și electricitate în mod responsabil. Nu cumpărăm plastic. Aruncăm deșeurile selectiv. Nu scuipăm pe stradă. Nu bârfim. Muncim serios măcar opt ore pe zi. Nu ne credem mai deștepți decât colegii noștri. Ne închidem telefoanele la spectacol. Mergem să votăm și nu-i lăsăm pe alții să aleagă pentru viitorul nostru. Suntem acolo ori de câte ori e nevoie de un voluntar pentru acțiuni culturale sau sociale. Măturăm zăpada din fața blocului. Parcăm regulamentar.

Ei, întotdeauna ei strică România. Biata țară, habar n-are, sireaca, ce mult o hulim. Măcar aici, și noi, și ei, suntem într-un glas.

Țara, oameni buni, o facem noi. Tu, eu, el și ea. Nici până acum n-am reușit să înțelegem asta. Încă așteptăm statul să ne dea, încă-i urâm prea mult pe cei ce vor să iasă din mulțime. Încă cerem cu nerușinare orice oricui, pentru că trebuie să ni se dea. Bunul simț a murit zvârcolindu-se în chinuri, iar noi și ei și toată lumea urlă cu încrâncenare despre rahatul în care „ei” ne-au băgat.

Dar tu? Tu ce-ai făcut să ieși din ură?

Sursa foto


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *