Divan Film Festival – hub cultural balcanic

20953592_1005835936185966_5502700005731341265_n Divan Film Festival, eveniment care se petrece în Craiova și în Port Cultural Cetate- a.k.a. „festivalul lui Dinescu de la Cetate” -, are, pe lângă filme, muzică și multă mâncare, o puternică componentă de hub cultural, una despre care se vorbește mai puțin, dar al cărei efecte se văd destul de tare în materialele care văd lumina zilei pe ecranele de proiecție din festival și pe pagina de Facebook dedicată.

Anul trecut, Iustin Șurpanelu a regizat câteva scurtmetraje într-o serie numită „Divan Moments”, câteva scurtmetraje la ale căror scenarii au participat toți cei implicați în filmare. Asta se întâmplă des aici: orice idee e încurajată, discutată și, dacă e considerată suficient de bună, se trece la implementare.

Favoritul meu din 2016 e ăsta de mai jos (aveți o listă dacă dați click pe clip și urmăriți pe Youtube):

S-au filmat anul trecut și câteva scurtmetraje ale unor regizori tineri din spațiul balcanic, artiști care s-au întâlnit aici, la festival, și care au fost extrem de încântați de loc și spiritul lui. Preferatul meu de anul trecut e mai jos, dar puteți să le vedeți pe toate în playlist-ul de Youtube:

Anul acesta, colaborările începute la Divan continuă și tot Portul Cultural Cetate s-a transformat într-un mare platou de filmare pentru un scurtmetraj care va fi difuzat în ultima seară de festival. Există un birou de producție, postproducția se va face tot aici, echipa se trezește cu noaptea în cap pentru a face filmul, toată lumea e foarte curioasă de rezultat.

21034519_1005835606185999_5410466960302628670_n

Tot în seria „Divan Moments”, Aida Economu joacă în o serie de scurtmetraje regizate de același Iustin Șurpanelu, cu care o să fac update aici de îndată ce filmele vor vedea lumina internetului. Mă mândresc puțin cu faptul că am contribuit minim la realizarea acestei pelicule, fiind garderobiera personală a Aidei.

Festivalul ăsta e complet altfel. Lipsit de prejudecăți, fără reguli, doar cu liniște-n cap și multă multă veselie. Nebunia din capul tuturor e încurajată și apreciată, iar ideile noi sunt îmbrățișate ca în nicio altă parte. Iar mâncarea și vinul sunt exact ceea ce închide un cerc complet al stării generale de „loisir” pe Dunăre.

Foto: Adi Bulboacă pentru Divan 2017.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *