Festival de liniștit la creieri: Divan Film Festival

divan Momentul în care mă pregătesc să plec spre Divan Film Festival e ăla în care știu că vara e gata. De câțiva ani încoace oricum nu înțeleg mai nimic din vară, având în vedere că muncesc cam două treimi din ea, după care încerc să recuperez la capitolul odihnă. De-o vreme, nici aia nu-mi iese complet, că se tot întâmplă viața și mă surprinde la fel de nepregătită ca zăpada autoritățile.

Ăsta-i al treilea meu an consecutiv la Port Cetate și de fiecare dată s-a întâmplat ceva din care să fiu sigură că nu uit vreo ediție. În 2016 am întâlnit un om de radio care, între timp, mi-a devenit unul dintre cei mai apropiați oameni; la el merg când am dileme, întrebări și alte necunoscute care țin de muncă. În 2017 am experimentat cea mai spectaculoasă căzătură din viața mea, din care a rezultat câte o leziune la două dintre ligamentele genunchiului stâng. A fost genul ăla de căzătură după care am suferit atât de tare încât îmi pare rău că n-a fost nimeni în preajmă să mă vadă, măcar să râd cu cineva, peste ani, după ce totul va fi bine (da, încă recuperez la nenorocitul de genunchi).

Tot la Divan am văzut anul trecut un film ce m-a răscolit și învârtit multe săptămâni după. „Nu te mai uita la mine când mănânc” (coproducție Croația-Danemarca, 2016) e unul dintre filmele după care îți vine să-ți suni părinții, iubitul și cei mai buni prieteni și să îi rogi să te ierte că trăiești prea multe în tine și nu le zici cu voce tare. Tot anul trecut am văzut „Gadjo Dilo” pentru prima oară și, la 20 de ani de la premieră, singurul meu gând a fost ăsta: „România încă nu e pregătită pentru un astfel de film”.

Filme în festival se văd și la Craiova de câțiva ani încoace, însă miezul tot la Port Cultural Cetate e. Acolo-s apusurile pe Dunăre și mâncarea făcută la foc mic timp de multe ore. Acolo-s și fasolea bătută cu ceapă caramelizată, și nopțile în care stai, cu o pătură pe tine, să vezi filme în aer liber cu o sticlă de vin pe care-o împarți cu prietenii. Tot acolo-s și diminețile în care bei pe fugă o cafea, să nu întârzii la scurtmetrajele proiectate în gara fluvială sau prânzurile leneșe după care te gândești dacă s-o iei înspre plajă sau să mai vezi, totuși, un film.

Programul întreg e aici, eu o să mai trimit vederi de acolo pe contul de Instagram.

Foto de anul trecut, de la una dintre proiecțiile în aer liber.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 24 – 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate. Intrarea la evenimentele Divan FF este liberă.

Mai multe detalii despre Divan Film Festival sunt disponibile pe site:

 

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.

Sponsori ai festivalului: UniCredit Bank, Dr. Oetker, Selgros Cash&Carry, Moșia Galicea Mare.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *