Filme la TIFF 2017 – The Party

the party Chiar dacă poartă același nume cu celebra comedie din `68 cu Peter Sellers, The Party 2017 e profund diferit de omonimul lui. Tot comedie, dar una care îmbracă foarte elegant mai multe tragedii, așa încât nu poți să pui degetul pe un subiect.

Cu dialoguri construite perfect și personaje complet independente unul de celălalt – deși în perfectă comunicare -, filmul ăsta a reușit să mă facă să exclam de câteva ori în timpul vizionării „Doamne, ce bun!”. Poveștile, actorii, lipsa floricelelor de umplutură, forța subiectelor de discuție – totul a fost perfect. Chiar și durata lui, care se apropie de cea a unui mediumetraj, a fost perfectă.

Am povestit îndelung cu prietenii mei după ce-am ieșit din cinematograf. Fără să stric bucuria vizionării pentru cei ce vor să-l vadă, spun doar că una dintre tragedii seamănă foarte tare cu ceea ce trăim cu toții în ziua de azi (la diferite niveluri, desigur): lipsa asumării într-o relație dintre doi oameni. Mai bine spus, lipsa dorinței de a împărți viața cu bune și cu rele și tot ce vine din asta. Prea puțin, în ziua de azi, mai există dorința de a simți, recunoaște și sprijini partenerul în momentele mai puțin fericite ale vieții de zi cu zi.

The Party e un film rotund. Complet. Care te lasă cu gura căscată la final și care, în ciuda subiectelor serioase abordate, te face să râzi cu gura până la urechi. dialoguri frustrant de sincere, care te fac să-ți dorești aceeași sinceritate dureroasă pentru că e eliberatoare de frustrări și angoase. Absolut de văzut, prin orice mijloace, n-o să regretați.

La TIFF se proiectează și azi, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, o proiecție cu scop caritabil. Altfel, dacă nu sunteți în Cluj zilele astea, sper să găsiți o modalitate să-l vedeți.

Foto


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *