FITO 2013 sau de bine de la Oradea

Ultimele doua toamne le-am petrecut la Oradea muncind pentru Toamna Oradeana, un festival care, din pacate, nu mai exista. Da, stiu ca acum numele de Toamna Oradeana inglobeaza toate manifestarile culturale, sportive, sociale etc., ce se intampla in Oradea timp de 3 saptamani, dar acel festival la care am muncit nu mai exista.

Exista, insa, un festival care tot creste de la an la an. Eu l-am intalnit in 2011, cand se numea Festivalul de Teatru Scurt (OSTIF – Oradea Shot Theatre International Festival). Incepand de anul acesta, s-a transformat in Festivalul International de Teatru de la Oradea (FITO) si cuprinde trei sectiuni: teatru scurt, teatru circ si teatru pentru copii. Trecerea de la o denumire la cealalta inca nu e foarte clara, dar sunt convinsa ca in cativa ani o sa se stie cam peste tot despre ceea ce se intampla la Oradea in septembrie.

Programul e foarte bun, asta fiind si motivul pentru care, intr-o perioada atat de aglomerata, plec la Oradea pentru o saptamana. Mi-ar parea rau sa pierd atatea spectacole bune care se afla atat de aproape de Timisoara.

Cover FB FITO2013

Drept urmare, de azi incolo ne citim de la Oradea. Deja ma asteapta doua spectacole azi: “Dumnezeu e un mafiot” (e al TNTimisoara, n-am reusit sa-l vad cand s-a jucat aici, dar stiu ca e foarte bun) si (in sfarsit!) “Saraiman”ul lui Razvan Mazilu (impreuna cu standup comedy by Dan Badea), din care am prins varianta demo (adica 20 de minute) cand am fost la Festivalul Dilema Veche de la Alba Iulia. De maine incolo imi va fi destul de greu sa aleg, sunt cateva spectacole pe care as vrea sa le vad, dar unele sunt suprapuse si cred ca ultima solutie va fi sa dau cu banul.

Indiferent de ceea ce se intampla la Oradea vizavi de perceptia fostului festival, Toamna Oradeana, sau de felul in care un om alege sa comunice pe o pagina oficiala a unei comunitati (pe pagina de Facebook a Toamnei Oradene nu se foloseste cel mai dragut limbaj din lume, ca sa zic asa), eu cred ca acest festival de teatru ar trebui sa aiba parte de sustinere doar pentru ca se straduiesc sa faca ceva altfel si bun in aceasta parte de tara.

Pentru mine, asta e cel mai puternic motiv pentru a-l sustine.

Ultrabooks Toshiba

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *