Folk Alba, premii si premia(n)ti

Am ajuns azi la Alba Iulia la fix pentru a participa la prima conferinta de presa a festivalului de folk “Ziua de maine“. Poate nu chiar fix la ora inceperii, dar la timp pentru a prinde cateva cuvinte din lansarea albumului lui Silvan Stancel (“Blonda sau bruneta”) si discutia usor incinsa despre alte festivaluri de folk din tara si, mai ales, despre concursurile de folk existente in aceste festivaluri.

Conferinta de presa Folk Alba

In revista festivalului citeam un articol scris de Make in care povestea despre care e perioada in care un cantaret de muzica folk ar trebui sa o foloseasca pentru participarea la festivaluri, concluzia fiind ca 2, maxim 3 ani e suficient ca oamenii din industrie sa-l vada, sa-l aprecieze si sa il invite in recitaluri. Din cate am inteles, festivalul de la Alba Iulia e cam singurul din tara in care laureatii anilor trecuti sunt invitati sa sustina recitaluri la urmatoarele editii, lucru care mi se pare laudabil.

Discutia din timpul conferintei de presa s-a referit la premiile existente in industria festivaliera de folk, in special la dilema “Ce oferim? Bani multi si nu ne mai pasa de castigatori in viitor sau bani mai putini dar incercam sa ii promovam si sa ii sprijinim?” Directorul festivalului, Vali Serban, e adeptul “bani putini, sprijin cat incape”, insistand pe ideea ca banii se duc, suportul ramane si e mai important.

Drept urmare, recitalurile din seara asta vor incepe cu Cosmin Vaman, cel care, in 2011, primea premiul neoficial al bloggerilor prezenti la festival. Anul trecut am ascultat-o pe Alexandra Andrei, premianta intai in 2011. Si da, asta mi se pare mai important decat un premiu consistent in bani (am aflat ca exista un festival care a oferit ca premiu 5.000 de lei, o suma de cateva ori mai mare decat ceea ce primeste un artist de folk invitat sa sustina un recital).

Spuneam ieri de caldura din mijloc de noiembrie de aici, de la Alba Iulia. Am reintalnit-o foarte repede, inca de cand am pus piciorul in Art Cafe Downtown, prin cuvintele pline de drag ale lui Vali, imbratisarea bucuroasa a lui Make, vorbele de bun venit ale lui Rares si ale Pompiliei (reprezentanti ai consiliului local Alba Iulia, oameni cu care ma vad de fiecare data aici sau la alte festivaluri).

Ah, da. Alba Iulia e superba si plina de soare. Si cetatea la fel.

Cetatea Alba Iulia

OrganizatoriConsiliul Judetean Alba, Asociatia Cultur’ART Alba Iulia
Parteneri in organizareMuzeul National al Unirii Alba Iulia, Casa de Cultura a Sindicatelor Alba Iulia, Biblioteca judeteană Lucian Blaga Alba, Universitatea 1 Decembrie 1918, Teatrul de Papusi ”Prichindel” Alba Iulia, Art Café Downtown, R.Y.M.A.

Sponsor: Bristot

Parteneri mediaTVR Cluj, Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Radio Romania Cluj, Radio Romania 3Net (www.radio3net.ro), ForeverFolk, Romantic FM, Radio Itsy Bitsy FM, Radio Transilvania, Catavencii.


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *