A fi liber inseamna a spune adevarul
|“Dumnezeu spune ca trebuie sa ne iubim dusmanii. E greu de facut. Dar pot incepe prin a spune adevarul. Nu m-a intrebat nimeni, niciodata, cum este sa fiu eu. Odata ce am spus adevarul despre asta, m-am simtit libera.” – The Help, 2011
De cand am vazut filmul asta, adica de azi noapte, am un gol in stomac. E un film care m-a facut sa plang si sa rad in acelasi timp, sa ma gandesc cat de norocoasa sunt ca traiesc vremurile astea si nu altele. Pentru ca in ziua de azi e usor sa spui ca nu esti rasist, insa acum 50 de ani erai renegat de comunitate daca faceai asta.
Sigur, poate fi doar o alta ecranizare a tragediilor intamplate negrilor americani, despre ceea ce au trebuit sa indure (si inca mai indura, in unele parti ale Americii), despre dezumanizare si despre felul de sclavie pe care il suportau atunci cand ar fi trebuit sa fie deja liberi.
Filmul nu pune accent pe atrocitatile comise de KKK, pe tortura fizica si pe batai crunte. E un film simplu si declansatorul actiunii e stupid si te face sa iti strangi pumnii a neputinta, pentru ca totul porneste de la faptul ca negresele care erau ajutoare in casele bogatanilor unui orasel nu aveau voie sa foloseasca toaleta casei in care lucrau. Un lucru banal, firesc, ca mersul la toaleta, devine butonul care porneste frustrarile sa se reverse.
E un film despre curajul acela pe care noi nu-l avem, insa oamenii mari (la suflet) il au, oamenii aceia care nu se tem de nimic si care muta muntii din loc pentru binele altora. Un curaj la care eu visez de cand sunt mica, dar pe care nu mi l-am putut modela, ca alte chestii pe care le-am modelat in viata mea.
Pana la urma, mi s-a intarit convingerea ca adevarul trebuie spus chiar atunci cand asta inseamna sa pierzi tot. Ca oamenilor de langa noi le-ar fi mai bine cu sinceritatea noastra, chiar daca doare. Si ca putem incepe cu lucruri mici, acceptandu-ne noua adevarurile pe care nu le rostim de teama sa nu devina realitate.
Schimbarea incepe cu o soapta. Intai iti soptesti tie, apoi celorlalti. Drumul spre libertate nu e niciodata o parada.
Tweet
hehe, cum e asta! noaptea trecuta am terminat si eu de citit cartea, azi urmeaza filmul
Vaaai, ce fain, vreau si eu sa citesc cartea. Cred ca filmul o sa-ti placa, e facut cu foarte mult bun simt si fara exagerari.
Vazut film si citit cartea. Am plans, am ras si am plecat de la cinematograf cu un gol in stomac. Mi-a fost rusine, mila si am admirat acele femei. Cartea insa este mult mai buna pentru ca acolo citesti chiar tot ce gandeau ele. In film nu are cum sa iti zica ce gandeau ele cand mergeau spre casa, de exemplu. Cartea da. Plus ca e scrisa din 4 unghiuri de vedere. Urmeaza sa ii fac o recenzie pe blog
Sabina, deci clar imi iau carte. Astept recenzia
Pe mine m-a facut sa imi spun din nou ca invatam prea putin de la istorie. Romania a avut si ea sclavii ei dar ne place sa o ascundem: sclavia tiganilor. Nu a trecut mult timp de cand i-am eliberat si i-am deportat in Transnistria, acum continuam sa ne batem joc de ei desi spunem ca realizam proiecte pentru imbunatatirea calitatii vietii lor si nu intelegem de ce nu “se integreaza” (de parca poti sa schimbi total o etnie intr-o generatie).
Si tiganii nu sunt singurii, romanii au un antrenament incredibil in ceea ce priveste discriminarea (in mai toate formele).
Told ya! E super filmul!
Of, Cristi, e atat de lunga discutia asta… Dar da, ai dreptate, mai avem mult pana cand sa scapam de prejudecati.
Eu am primit cartea ieri, sub forma de cadou de Craciun intarziat. Asta dupa ce am povestit vreo cateva ceasuri bune la un ceai despre cat de tare m-a impresionat filmul Sa mai spun ca sunt curioasa, abia astept sa mi se termine ziua de munca si sa merg sa citesc?
Oana, te invidiez. Dupa ce citesti, sa te intorci sa-mi spui cum a fost cartea comparativ cu filmul, ca-s curioasa
Pentru tine special, am scris articolul acum http://www.sabina-cornovac.ro/index.php/va-recomand-cartea-culoarea-sentimentelor/
e mai complexa cartea, dar, una peste alta, filmul e o buna ecranizare.
Pe cand un articol despre sclavia albilor? Sau nu stiti ca si albii au fost sclavi, de la Irlandezi pana la Est-Europeni?
Laura, acesta este o recomandare de film, in caz ca n-ai observat. Nu un articol despre sclavie, de orice fel ar fi ea