O problema de logica
|Tot incerc eu de ceva vreme sa imi dau seama cum functioneaza colaborarile (de orice fel) intre doua companii, ca am impresia ca unii isi bat jos si trag foloasele, iar altii trag ponoasele. C-asa-i in tenis. Probabil ca asta e legea firii, unul tre sa fie prost si altul sa iasa in castig, atfel nu vad o explicatie logica. Si sa va spun.
Compania 1 se intalneste cu compania 2, dupa o vreme in care compania 1 a tot insistat sa se partenerieze. Se intampla minunea, se fac actele, toata lumea e fericita: compania 2 da niste bani (nu o suma mica, oricum), iar compania 1 se obliga sa foloseasca tot felul de materiale promotionale in care sa mentioneze compania 2. Ce tare, ce fain, parteneriatul se desfasoara fara probleme pana cand compania 2 isi da seama ca parca nu se folosesc toate materialele promotionale in evenimentele pe care compania 1 le sustine.
Desigur, tipul de eveniment difera, sunt vreo 3 de toate, desfasurate in paralel. Contractul zice promovare peste tot, compania 1 zice ca doar in cadrul unui tip de eveniment. Compania 2 se scarpina in cap si se intreaba: “no, acum cum o scoatem la capat?”
In conditiile in care o companie s-a parteneriat cu tine atunci cand nimeni altcineva n-a facut-o, ti-a dat bani, s-a stresat sa iti fie bine, de ce esti imbecil si dai cu piciorul unei colaborari atat de misto? Unde-i logica aici?
Tweet
Asta e logica romaneasca de tepari (obtin banii si apoi nu mai vor sa-si onoreze complet partea), din pacate multe companii fac asta
Daca pornim de la premisa ca s.a actionat cu buna credinta, nu are nicio logica. Oricum, pare un exemplu clasic de companie care nu stie sa isi ceeze o imagine pozitiva. In acelasi timp este si o lectie foarte buna, pe care colegele mele de la juridic o repeta mereu: nu lasa lucruri neclare in contract. Toate evenimentele de un tip sau toate evenimentele indiferent de tip?
Afacerile nu au tot timpul logica…vorba lui Ionut, nu trebuie sa lasi lucruri neclare in contract; iar daca vrei sa se respecte clauzele contractuale , pune mana si citeste contractul cap-coada, iar unde vezi ca nu se respecta si nu e nici macar intentie de a se respecta, ii actionezi in judecata, pe baza contractului si a clauzelor acestuia .
Nebu, din pacate firmele din Romania (sau cel putin o larga majoritate) nu functioneaza dupa logica propusa de tine ci dupa logica profitului. Am facut la un moment dat un sondaj pe tema asta din care reiesea ca aproximativ 70% din manageri prefera un profit mare pe termen scurt, decat o investitie pe termen lung care sa implice si cresterea credibilitatii firmei, stabilizarea angajatilor si anumite valori dupa care sa functioneze, chiar daca cea din urma e cea care garanteaza stabilitatea firmei in cele din urma. Din punctul tau de vedere, nu e nicio logica. Din punctul lor, e doar o afacere.
“It’s all good business” dupa motto-ul asta ruleaza firmele din Romania.
@Oana, a bird can fly with only one wing, if she is strong enough
Dragilor, multumesc pentru raspunsuri, dar amu viu eu si zic: nu e cam naspa sa-ti tai singur craca de sub picioare? Ca bineinteles ca nu va mai livra nimeni niciun ban catre compania 1, daca nu-si respecta contractele…