Gand de vineri: bun simt vs. fermitate?

shutterstock_100236878 Ma gandesc de ceva vreme la treaba asta. Cam de cand a aparut Adi Hadean prima oara in juriul de la Masterchef si citeam pe Facebook reactii. Ba ca Adi e nepotrivit in rolul asta de jurat, ca are prea mult bun simt, ca se chinuie sa para intransigent, ferm, dur. Ca el e morosan, ca nu se poate, dom’le, sa fie asa dur, e clar ca joaca, n-are cum altfel, are prea mult bun simt.

In primul rand, cine zice despre un morosan ca nu poate fi dur, n-a intalnit niciodata un morosan. Oamenii astia is pita lu’ Dumnezo, da’ si cand se supara pe tine, e bai mare. Ca nu te iarta usor, iar daca, cumva, printr-o minune, se intampla sa te ierte, nu te uita.

Apoi, in al doilea rand, cine zice asta despre Adi e clar ca nu-l cunoaste. E unul dintre oamenii cei mai constienti de sine pe care i-am intalnit in viata mea. A stiut intotdeauna ce vrea de la el si de la cei din jur, isi negociaza prezentele in evenimente/campanii si altele de acest fel cu foarte mare grija si chibzuinta, negociaza dur, e foarte transant si foarte constient de ceea ce poate si nu poate sa faca. Face totul cu bun simt, desigur, stie ca e esential in comunicarea cu altii.

Dar ideea e alta. De ce bunul simt e sinonim cu lipsa de atitudine autoritara si ferma? De ce daca ai bun simt inseamna ca trebuie sa fii si influentabil, incapabil de pareri proprii si atitudini, sa zicem, considerate ostile? De ce oare, la romani, bunul simt nu poate veni la pachet cu fermitatea in opinii?

Poate, zic poate, odata cu presedintele asta nou invatam si noi ca a avea bun simt nu inseamna ca joci teatru atunci cand esti foarte ferm. Si cred ca pana acum s-a vazut si la Masterchef ca Adi Hadean stie foarte bine ce face si cum face. Mai ales ca e departe de a fi actor si ca pune mare pret pe a fi autentic, chiar fiind parte a unui spectacol TV cu o mare doza de scenariu deja facut.

Foto: Common Sense by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, ontinuta in urma unui parteneriat cu ei)


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *